Pekmez od šljiva
Pekmez je savršen namaz za zimu, a sada je pravo vreme da makar nadjete recept za omiljeni slatkiš za zimu, pekmez od šljiva.
Pekmez od šljiva
Sastojci:
3 kg zrelih šljiva
1 kg šećera
Sok od jednog limuna
1 štapić cimeta (opciono)
1 vanilin šećer (opciono)
Priprema:
Priprema šljiva:
Operite šljive, prepolovite ih i izvadite koštice. Ako su šljive vrlo velike, možete ih iseći na četvrtine.
Kuvanje:
Stavite šljive u veliki lonac i dodajte šećer. Dobro promešajte i ostavite da stoji oko 2 sata kako bi šljive pustile svoj sok.
Dodajte sok od limuna i štapić cimeta (ako koristite).
Stavite lonac na srednju vatru i kuvajte dok ne proključa, povremeno mešajući.
Smanjite vatru i nastavite da kuvate na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok pekmez ne postane gust i tamne boje. Ovo može potrajati od 2 do 3 sata.
Testiranje gustine:
Da biste proverili da li je pekmez gotov, stavite malu količinu na tanjirić i ostavite da se ohladi. Ako se pekmez zgušnjava i ne curi, gotov je. Ako je previše tečan, nastavite sa kuvanjem.
Sterilizacija tegli:
Dok se pekmez kuva, pripremite tegle. Operite ih toplom vodom i sapunom, zatim ih sterilišite u rerni na 100°C oko 15 minuta ili ih prokuvajte u vodi.
Punjenje tegli:
Kada je pekmez gotov, pažljivo ga sipajte u sterilisane tegle dok je još vruć. Pazite da ne napunite tegle do vrha; ostavite oko 1 cm prostora.
Odmah zatvorite tegle poklopcima i okrenite ih naopako na 5-10 minuta kako bi se stvorio vakuum.
Čuvanje:
Ostavite tegle da se potpuno ohlade, zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Otvorene tegle čuvajte u frižideru.
No Comment! Be the first one.