Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pet načina da jedete ovsene pahuljice

Američka agencija za hranu i lekove odobrila je da proizvodi koji sadrže ovas mogu nositi natpis da pomažu sprečavanje razvoja srčanih oboljenja. Ovas, međutim, nije zaslužan samo za to. Ova “superhrana”, kako ga ponekad nazivaju, povoljno utiče na metabolizam, sistem organa za varenje, reguliše nivo šećera u krvi, a postoje studije koje ovas povezuju i sa smanjenjem rizika od malignih bolesti.

Ipak, čak i ako ne marite previše za ove zdravstvene benefite, ovas možete posmatrati i jednostavno kao odličan izbor za doručak. Nizak glikemijski indeks obezbediće stabilan nivo šećera u krvi, pa ćete biti siti dugo, a kako nema glutena, ova žitarica neće izazvati osećaj težine u stomaku.

Mi vam nudimo pet načina na koje svoj dan možete započeti ovsenim pahuljicama.

Granole

Ovsene pahuljie pomešajte sa orašastim plodovima i suvim voćem po izboru. Dodajte meda tek koliko da se masa uveže i mrvicu soli, a onda smesu rasporedite po plehu za pečenje i pecite 10-15 minuta. Ukoliko je potrebno povremeno promešajte. Hrskavu i zdravu granolu, kada se ohladim, možete čuvati u tegli ili metalnoj kutiji danima, a ujutru je kombinujte sa grčkim jogurtom i svežim voćem.

Granole
Granole

Ovsena kaša

Jedan od najjednostavnijih načina za uživanje u ovsu jeste ovsena kaša. Za kašu je najbolje upotrebiti lomljene ovsene pahuljice, a možete je kuvati u vodi ili mleku, kravljem ili nekom biljnom mleku. Zasladite po potrebi medom ili agavinim sirupom i dodajte cimet. Ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu, za ovaj zdravi doručak će vam trebati svega 2 minuta.

Ovsena kaša
Ovsena kaša

Ovas preko noći

“Overnight oats” ili u bukvalnom prevodu – ovas preko noći, idealan je način za konzumiranje ovsa u letnjim danima. Ovsene pahuljice stavite u teglu i nalijte ih sa duplo većom količinom tečnosti (jogurta, mleka po izboru), promešajte i ostavite u frižideru preko noći. Ujutru će vas dočekati hladni kremasti doručak koji preporučujemo uz sveže maline ili borovnice.

Ovas preko noći
Ovas preko noći

Smoothie

Ako dan počinjete mešavinom izblendanog voća, prepočujemo da u blender ubacite i dve kašike ovsenih pahuljica. Osim poboljšanja teksture, ovsene pahuljice učiniće da duže ostanete siti, daće vam dodatnu dozu vlakana neophodnih za dobro varenje.

Smoothie
Smoothie

Ovseni kolačići

Iako vam se na prvu pomisao može učiniti da je pravljenje kolačica previše aktivnosti za jutarnji obrok, sa ovima to nije slučaj. Pomešajte ovsene pahuljice i prethodno izgnječenu što zreliju bananu. Od ove smese pravite kolačiće, neka mera za jedan bude veća supena kašika smese, koje ćete rasporediti po plehu za pečenje. Pecite ih desetak do petnaest minuta, pri čemu je dobro da proveravate da se ne prepreku. Preporučujemo upotrebu papira za pečenje, kako ne biste napravili sebi previše oko pranja posuđa, a kolačiće, čim se prohlade, konzumirajte uz  kafu ili sok od ceđenih citrusa.

Ovseni kolačići
Ovseni kolačići

Najčitanije

Zašto nam neko ide na živce? Psiholozi kažu da vam se odgovor neće dopasti

Šta se dešava kada nam neki ljudi idu na živce? Psiholozi kažu sledeće… Može se desiti da pri prvom susretu…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…