• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Oatmeal
oatmeal

Pet načina da jedete ovsene pahuljice

CityMagazine
25.07.2014. 3 min Recepti

Američka agencija za hranu i lekove odobrila je da proizvodi koji sadrže ovas mogu nositi natpis da pomažu sprečavanje razvoja srčanih oboljenja. Ovas, međutim, nije zaslužan samo za to. Ova “superhrana”, kako ga ponekad nazivaju, povoljno utiče na metabolizam, sistem organa za varenje, reguliše nivo šećera u krvi, a postoje studije koje ovas povezuju i sa smanjenjem rizika od malignih bolesti.

Ipak, čak i ako ne marite previše za ove zdravstvene benefite, ovas možete posmatrati i jednostavno kao odličan izbor za doručak. Nizak glikemijski indeks obezbediće stabilan nivo šećera u krvi, pa ćete biti siti dugo, a kako nema glutena, ova žitarica neće izazvati osećaj težine u stomaku.

Mi vam nudimo pet načina na koje svoj dan možete započeti ovsenim pahuljicama.

Granole

Ovsene pahuljie pomešajte sa orašastim plodovima i suvim voćem po izboru. Dodajte meda tek koliko da se masa uveže i mrvicu soli, a onda smesu rasporedite po plehu za pečenje i pecite 10-15 minuta. Ukoliko je potrebno povremeno promešajte. Hrskavu i zdravu granolu, kada se ohladim, možete čuvati u tegli ili metalnoj kutiji danima, a ujutru je kombinujte sa grčkim jogurtom i svežim voćem.

Granole
Granole

Ovsena kaša

Jedan od najjednostavnijih načina za uživanje u ovsu jeste ovsena kaša. Za kašu je najbolje upotrebiti lomljene ovsene pahuljice, a možete je kuvati u vodi ili mleku, kravljem ili nekom biljnom mleku. Zasladite po potrebi medom ili agavinim sirupom i dodajte cimet. Ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu, za ovaj zdravi doručak će vam trebati svega 2 minuta.

Ovsena kaša
Ovsena kaša

Ovas preko noći

“Overnight oats” ili u bukvalnom prevodu – ovas preko noći, idealan je način za konzumiranje ovsa u letnjim danima. Ovsene pahuljice stavite u teglu i nalijte ih sa duplo većom količinom tečnosti (jogurta, mleka po izboru), promešajte i ostavite u frižideru preko noći. Ujutru će vas dočekati hladni kremasti doručak koji preporučujemo uz sveže maline ili borovnice.

Ovas preko noći
Ovas preko noći

Smoothie

Ako dan počinjete mešavinom izblendanog voća, prepočujemo da u blender ubacite i dve kašike ovsenih pahuljica. Osim poboljšanja teksture, ovsene pahuljice učiniće da duže ostanete siti, daće vam dodatnu dozu vlakana neophodnih za dobro varenje.

Smoothie
Smoothie

Ovseni kolačići

Iako vam se na prvu pomisao može učiniti da je pravljenje kolačica previše aktivnosti za jutarnji obrok, sa ovima to nije slučaj. Pomešajte ovsene pahuljice i prethodno izgnječenu što zreliju bananu. Od ove smese pravite kolačiće, neka mera za jedan bude veća supena kašika smese, koje ćete rasporediti po plehu za pečenje. Pecite ih desetak do petnaest minuta, pri čemu je dobro da proveravate da se ne prepreku. Preporučujemo upotrebu papira za pečenje, kako ne biste napravili sebi previše oko pranja posuđa, a kolačiće, čim se prohlade, konzumirajte uz  kafu ili sok od ceđenih citrusa.

Ovseni kolačići
Ovseni kolačići

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
Sledeći

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

Sledeći
„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
17.10.2015.

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    za milion godina
    Zdravko Čolić se žalio na ova dva muzičara: Duhovita priča sa snimanja pesme “Za milion godina” koju malo ko zna
    CityMagazine
    Deca Loših Muzičara
    DA SE P(L)OČASTIMO: Deca Loših Muzičara i Bolesna Štenad šamaraju nas rokenrolom na novim albumima
    Miloš Dašić
    beograd
    „Doviđenja iz Beograda, iz Jugoslavije“: Pre 40 godina, ceo svet je čuo pesmu koja se i danas voli i peva na studentskim protestima
    CityMagazine
    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖