Pinđur, recept naših baka
Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva već godinama. Odličan je kao namaz ili prilog.
Od ove količine dobićete dve i po velike tegle.
Potrebno je:
2 kg crvenih paprika
1 kg zrelog paradajza
2 veće glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)
So
Šećer
Sirće (belo ili jabukovo)
Ulje (maslinovo ili suncokretovo)
Priprema:
Priprema paprika: Operite paprike, očistite, presecite na pola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta.
Povremeno ih okrećite. Nakon pečenja, izvadite paprike, umotajte ih u kesu, kada se ohladite oljuštite ih.
Priprema paradajza: Paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.
Priprema luka i belog luka: Crni i beli luk sitno iseckajte.
Priprema ljutih papričica: Ako želite da dodate ljuti pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.
Kuvanje: U velikom loncu, zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.
Dodavanje paprika: Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To može potrajati oko sat do dva.
Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre , kada se malo prohladi, izmiksajte ga. Zatim ga sipajte u sterilisane tegle.
Ovo je recept bez konzervansa, što znači da namaz treba da čuvate u frižideru.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice