• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Ivana Milošević
06.09.2022. 3 min Gourmet

Čak i iskusni poznavaoci ajvara često ostanu u nedoumici kada treba da odgovore na pitanje – u čemu je razlika između ajvara i pinđura? Ako u istu jednačinu ubacimo i ljutenicu, malidžano, zakusku i ćopulu, dodatno smo vas zbunili, ali bez brige. Sada se pojavila jedna slika koja daje sve odgovore.

Sezona je pravljenja zimnice, a tu su nezaobilazni delikatesi od paprike, patlidžana i paradajza. Večita dilema šta je ajvar, a šta pinđur i da li je to jedan naziv za dva ista srpska specijaliteta od pamtiveka zbunjuje ljude. Pa, hajde prvo da rešimo tu dilemu.

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava
Foto: Shutterstock

Možda bismo i mogli da kažemo da je pinđur još jedna od brojnih varijacija ajvara, međutim, između ova dva, naizgled slična proizvoda, postoji razlika u recepturi, i naravno, u ukusu. Dok je glavni sastojak pravog ajvara pečena paprika specifičnog dimljenog, slatkastog ukusa, pinđur, uz dodatak paradajza i belog luka ima nešto svežiju aromu i manje gustu strukturu.

Razlika između ajvara i pinđura

Pravi domaći originalni ajvar tradicionalne recepture pravi se od samo četiri sastojka: crvene pečene paprike, nešto ulja, soli i sirćeta. Recepata za pinđur čini se, ima onoliko koliko je domaćinstava koji ga prave, ali osnovna razlika je u dodatku paradajza i seckanju paprike.

Ajvar se pravi od crvene pečene paprike, ulja, soli i sirćeta. Letnja varijanta, ona koja se ne stavlja u tegle za zimu, ali se može čuvati u zamrzivaču, sadrži i pečen patlidžan. Ko voli, može letnji ajvar praviti i samo od pečenog patlidžana, koji se usitni i u masu doda beli luk, sirće, so i ulje. Kada se letnji ajvar (i od paprike i od paradajza) čuva u zamrzivaču, začini se dodaju tek pred upotrebu u odleđenu masu.

Pinđur se pravi na drugačiji način uz isti osnovni sastojak – crvenu pečenu papriku ali se ovde dadaje i paradajz. Naravno idu i začini kao za ajvar. Ipak, sam postupak pripreme nešto je drugačiji. Jedna od razlika je i što se kod pinđura paprike ne melju, već seckaju.

Da biste napravili pinđur papriku treba ispeći na roštilju, očistiti je i iseckati. Sa paradajza skinuti kožicu i iseckati ga. U šerpu sipati ulje i staviti je na vatru da se ulje malo zagreje. Dodati paradajz i sitno seckan beli luk. Kuvati dok paradajz ne raskuva, dodati seckanu papriku, seckan peršinov list, sirće, so,šećer, po želji feferone i kuvati oko 1h, da dobije finu gustinu.

Ukus pinđura u odnosu na ajvar nešto je blaži, jer paradajz blago kiselom aromom ublažava ukus pečene paprike, dok ga beli luk čini aromatičnijim. I tekstura im je različita, ajvar je nešto gušći, ali se oba mogu namazati na hleb ili koristiti kao prilozi.

A šta je onda ljutenica i malidžano?

“Taste atlas” izbacio je grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – sa istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na njoj se jasno vidi razlika između ajvara i pinđura o kojoj smo iznad pisali, a u imaginarnoj, podeljenoj tegli našli su se i ljutenica, malidžano, zakuska i ćopulu.

Dakle, u ljutenicu, pored paprike, idu paradajz, ljuta papričica i beli luk. Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunski jesenji delikates u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, belog luka i kuvanog paradajza.

Ćopulu je varijacija na temu, pošto u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i beli luk.

Malidžano je jedini u kojem ne preovlađuje crvena boja paprike. Karakterističan je za Severnu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, beli luk i senf.

Takođe na grafici se našla i informacija koji namaz odakle potiče. Pa je tako ajvar karakterističan za Srbiju i Severenu Makedoniju: ljutenica – Severna Makedonija i Bugarska; pinđur – Bosna, Hrvatska, Bugarska, Severna Makedonija, Albanija i Srbija; zakuska dolazi iz Rumunije; ćopulu iz Turske i Bugarske, a malidžano iz Severne Makedonije.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

Ajvarpinđur

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept
Prethodni

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana
Sledeći

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

Sledeći
Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana
07.09.2022.

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

Prethodni
06.09.2022.

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖