Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

AUTOR: Ivana Milošević 06 Sep, 2022
Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

Ako ste propustili gostovanje Steva Karapandže, najvećeg majstora kuhinje sa prostora ex Yu, u jutarnjem programu televizije N1, predlažemo da vratite program unazad i ispravite tu grešku.

Stevo Karapandža je bio verovatno najslavniji kuvar sa prostora bivše Jugoslavije. Kuvao je za Tita, njegov restoran zaradio je Mišlenovu zvezdicu, a iako je ekspert za raznorazne delicije, u emisiji Novi dan na N1 ovog vikenda je otkrio da se u njegovoj kući najčešće jede istarska maneštra od bobići. Stevo je otkrio da mu je to omiljeno varivo “na kašiku”, a iako nije dao tačan recept već samo osnovne sastojke, potrudili smo se da ga sami pronađemo, a uskoro i isprobamo.

Foto: Screenshot / N1 Novi dan

Maneštra od bobići je jedno od najpoznatijih istarskih jela i obično se radi od mladih zrna kukuruza (bobića), pasulja, krompira, komada suvog svinjskog mesa i pešta*.

Maneštra od bobići bi bila nešto što je istarski predstavnik cucine povere (sirotinjske kuhinje). Radi se o varivu za koje su meštani koristili lako dostupne i pristupačne namirnice. Onaj ko je sebi to mogao priuštiti ubacio bi i komad sušenog i blago dimljenog komada svinjskog mesa poput rebra za poseban šmek i gušt .

Sastojci:
250 g bobića (mlada zrna kukuruza)
2.500 ml vode
100 g fažola (pasulja)
150 g šargarepe
300 g krompira
3 češnja belog luka
3 srednje glavice crnog luka
4-5 prstohvata soli
2-3 prstohvata bibera
2 prstohvata slatke crvene paprike
1 suva kost pršuta ili 2-3 kom dimljenih sušenih svinjskih rebaraca
2 prstohvata peršuna
3 lovor lista

Foto: Shutterstock

Priprema:

Ogulite krompir, šargarepu, beli i crni luk. Naseckajte šargarepu i pola količine krompira na komadiće a polovinu krompira kuvajte celog. Nakon toga ulijte vodu u lonac i dodajte prethodno oguljene sastojke, bobiće i so. Ubacite suvu kost pršuta / svinjska dimljena sušena rebarca da se sve zajedno kuva.

Kuvajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. Pri kraju, izvadite cele krompire, zgnječite ih sa viljuškom i ponovo stavite u maneštru da je zgusne i sve zajedno promešajte. Kada se maneštra zgusnula dodajte biber, so, crvenu papriku, peršun i lovorov list po želji. Sve zajedno pustite još 10 min da se zajedno prokuva.

Trik istarskih kuvara za još bolji ukus: seckana dimljena sušena kobasica i pančeta, začinjena “peštom” – posebna mešavina karakteristična za istarsku maneštru.

*Pešt je dobio naziv po tome što sve sastojke treba peštati (tući, miksati u blenderu ili secku) dok se ne dobije jednolična masa. Napravite ga tako da zajedno usitnite sušeni dimljeni špek s belim lukom i dodajte odmah na početku kuvanja maneštre s ostalim namirnicama.

Naslovna fotografija: Screenshot / N1 Novi dan / Shutterstock

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…