• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

Ivana Milošević
06.09.2022. 2 min Recepti

Ako ste propustili gostovanje Steva Karapandže, najvećeg majstora kuhinje sa prostora ex Yu, u jutarnjem programu televizije N1, predlažemo da vratite program unazad i ispravite tu grešku.

Stevo Karapandža je bio verovatno najslavniji kuvar sa prostora bivše Jugoslavije. Kuvao je za Tita, njegov restoran zaradio je Mišlenovu zvezdicu, a iako je ekspert za raznorazne delicije, u emisiji Novi dan na N1 ovog vikenda je otkrio da se u njegovoj kući najčešće jede istarska maneštra od bobići. Stevo je otkrio da mu je to omiljeno varivo “na kašiku”, a iako nije dao tačan recept već samo osnovne sastojke, potrudili smo se da ga sami pronađemo, a uskoro i isprobamo.

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept
Foto: Screenshot / N1 Novi dan

Maneštra od bobići je jedno od najpoznatijih istarskih jela i obično se radi od mladih zrna kukuruza (bobića), pasulja, krompira, komada suvog svinjskog mesa i pešta*.

Maneštra od bobići bi bila nešto što je istarski predstavnik cucine povere (sirotinjske kuhinje). Radi se o varivu za koje su meštani koristili lako dostupne i pristupačne namirnice. Onaj ko je sebi to mogao priuštiti ubacio bi i komad sušenog i blago dimljenog komada svinjskog mesa poput rebra za poseban šmek i gušt .

Sastojci:
250 g bobića (mlada zrna kukuruza)
2.500 ml vode
100 g fažola (pasulja)
150 g šargarepe
300 g krompira
3 češnja belog luka
3 srednje glavice crnog luka
4-5 prstohvata soli
2-3 prstohvata bibera
2 prstohvata slatke crvene paprike
1 suva kost pršuta ili 2-3 kom dimljenih sušenih svinjskih rebaraca
2 prstohvata peršuna
3 lovor lista

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ogulite krompir, šargarepu, beli i crni luk. Naseckajte šargarepu i pola količine krompira na komadiće a polovinu krompira kuvajte celog. Nakon toga ulijte vodu u lonac i dodajte prethodno oguljene sastojke, bobiće i so. Ubacite suvu kost pršuta / svinjska dimljena sušena rebarca da se sve zajedno kuva.

Kuvajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. Pri kraju, izvadite cele krompire, zgnječite ih sa viljuškom i ponovo stavite u maneštru da je zgusne i sve zajedno promešajte. Kada se maneštra zgusnula dodajte biber, so, crvenu papriku, peršun i lovorov list po želji. Sve zajedno pustite još 10 min da se zajedno prokuva.

Trik istarskih kuvara za još bolji ukus: seckana dimljena sušena kobasica i pančeta, začinjena “peštom” – posebna mešavina karakteristična za istarsku maneštru.

*Pešt je dobio naziv po tome što sve sastojke treba peštati (tući, miksati u blenderu ili secku) dok se ne dobije jednolična masa. Napravite ga tako da zajedno usitnite sušeni dimljeni špek s belim lukom i dodajte odmah na početku kuvanja maneštre s ostalim namirnicama.

Naslovna fotografija: Screenshot / N1 Novi dan / Shutterstock

Oznake:

maneštra od bobićiStevo Karapandža

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Džem od šljiva iz rerne
Prethodni

Džem od šljiva iz rerne

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava
Sledeći

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Sledeći
Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava
06.09.2022.

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Prethodni
05.09.2022.

Džem od šljiva iz rerne

Džem od šljiva iz rerne

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖