Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Džem od šljiva iz rerne

Ne, niko nema taj luksuz kao naše bake da može da krčka džem 12 sati na šporetu. Ali zato se savremene domaćice dosete raznih načina na koji mogu da spreme domaće proizvode, a da uz šporet ne provedu previše vremena.

Takav je i ovaj recept za džem od šljiva iz rerne.

Savršeno kod ovog recepta je što ne morate da stojite uz šporet i da mešate, već samo poređate šljive i uključite rernu.

Takođe, možete da birate, da li ćete ga praviti sa, ili bez šećera, možete da dodate rum, cimet, ma kakav god ukus volite. Neke domaćice u džem dodaju biber, da bi bio ljutkast, neke majčinu dušicu ili lavandu… Ako volite da eksperimentišete, probajte, samo ne preterujte sa začinima.

Potrebno je:

Sastojci

3 kg šljiva

1 kg šećera, a može i dijetalno, bez šećera

prstohvat soli

po želji začini

Priprema: Operite šljive, prosušite, otvorite ih, izvadite koštice i poređajte se ih u pleh. Malo ih posolite da bi lakše pustile sokove i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Poklopite tepsiju, pecite 30 minuta, zatim skinite poklopac ili foliju, promešajte i ostavite ih u rerni još sat i po. Pred kraj, dodajte šećer i začine. Pecite još 30 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i zimnica vam je gotova.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…