• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Kada vidite recept za ovo slatko od šljiva, rešićete da ipak ostavite koju teglu zimnice

CityMagazine
24.08.2022. 2 min Recepti

Kuvanje zimnice nekada je bilo imperativ u ovo doba godine, a danas je malo ko sprema. Ipak, ako uzmete u obzir da tačno znate šta ste stavili u teglu, a i da u prodavnici ne možete da pronađete neke zanimljive kombinacije, možda ipak rešite da skuvate baš vaš džem. Imamo dva zanimljiva recepta.

Slatko od šljiva sa bademima

POTREBNO JE:

kg poluzrelih šljiva,

Povezani članci

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

kg šećera,

šipka vanile,

sok od 1 limuna,

100 g oljuštenih badema,

krečna voda.

PRIPREMA: Oljuštite šljive i stavite ih u krečnu vodu da odstoje sat-dva. Očistite ih od koštica i ostavite da se ocede i napunite obarenim bademima. Stavite šećer u šerpu, nalijte ga vodom, pa kuvajte i skidajte penu sa površine. Kad je šećer dovoljno ukuvan, spustite šljive. Kuvajte dok ne vidite da sa kašike kojom zahvatite sok ne curi mlaz nego kaplju po dve-tri kapi. Na pet minuta pre završetka kuvanja spustite u šerpu šipku vanile i sok od jednog limuna. Skinite šerpu sa ringle, pokrijte je čistom pokvašenom krpom, pa ostavite da se hladi 24 sata. Tada razlijte slatko u tegle, pazeći da uvek ostane sok iznad šljiva.

Džem od breskvi i đumbira

POTREBNO JE:

10 većih breskvi, 

2 cm korena svežeg đumbira, 

500 g šećera,

0,5 dl ekstrakta ruma, 

0,5 dl vode,

sok od limuna.

PRIPREMA: Breskve iseckajte. Deo ispasirajte u blenderu, a deo ostavite u kockicama. Narendajte đumbir. U široki i duboki lonac stavite vodu, rum i sok od limuna, zagrejte skoro do vrenja, pa smanjite i dodajte šećer. Kad se šećer otopi i počne da peni dodajte breskve izrezane na kockice, prokuvajte deset minuta, pa dodajte propasirane breskve i đumbir. Kuvajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, u zavisnosti koliko gust džem želite. Ulijte džem u tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni na 100 stepeni oko 20 minuta. Okrenite ih vruće naopako na deset minuta da se vakumiraju.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

breskvedžemšljivezimnica

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Sledeći

Imamo recept za džem od grožđa i savršen je

Sledeći
25.08.2022.

Imamo recept za džem od grožđa i savršen je

Prethodni
23.08.2022.

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Najnovije

Dragan Nikolić i Milena Dravić
Milena Dravić i Dragan Nikolić su se zaljubili na snimanju filma koji nije uopšte romantičan i veseo: Prikazan je sinoć
Miloš Dašić
Domaće serije
Tri nove domaće serije koje (ne) morate da gledate, a nisu Deca zla
Miloš Dašić
Premijera Bitke na Neretvi
Pre 54 godine Holivud je došao na noge Titu: Orson Vels, Jul Briner, Sofija Loren na premijeri našeg filma za koji je plakat radio Pikaso
Miloš Dašić
Otvorena vrata
„Ovo je išlo na RTS-u ’94, zamislite danas tako nešto“: Scena iz serija Otvorena vrata je aktuelna i dan danas
CityMagazine
Državni posao
Momci iz serije „Državni posao“ su napravili najbolji oproštaj od Žarka Lauševića koji smo videli
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖