Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Slatka zimnica: Sirup od kupina i slatko od smokava koje ćete obožavati

AUTOR: CityMagazine 11 Aug, 2022
Slatka zimnica: Sirup od kupina i slatko od smokava koje ćete obožavati

Iako je još rano da mislimo na zimu, osim ako vam na pamet ne pada grejanje, spremili smo vam dva recepta za slatku zimnicu.

Svi koji imaju smokve u dvorištu znaju koliko brzo poropadaju, a da ih zamrzavate, nema poente, pa je slatko od smokava savršen način da ih sačuvate za zimu.

Takođe, ako volite bobičasto voće, ovaj sirup od kupina biće u hladnim danima savršen za vas.

Slatko od smokava

POTREBNO JE:

2 kg svežih smokvi,

2 kg šećera,

1,8 l vode,

1 limun.

PRIPREMA: U veliku šerpu stavite šećer i vodu, pa dodajte kolutove limuna. Kuvajte dok ne počne da dobija gustinu sirupa. Dok se sirup kuva operete smokve i odstranite peteljke. Svaku smokvu probodite sa dve strane viljuškom da ne bi pukla u toku kuvanja i da bi lepo upila sirup.

Kada je sirup gotov dodajte sve smokve u šerpu. Kuvajte oko sat vremena, odnosno dok ne omekšaju. Sklonite sa vatre, prebacite vlažnu krpu i ostavite da se hladi do sutradan, pa onda stavite u tegle koje ste sterilizovali tako što ste bez poklopca stavili u rernu na 100 stepeni i ohladili. Odložite na suvo i tamno mesto.

Shutterstock

Sok od kupina

POTREBNO JE:

2 kg kupina, 

400 g šećera + šećer u zavisnosti od količine soka.

PRIPREMA: Operite i očistite kupine, zgnječite ih i stavite u veliku teglu. Dodajte šećer. Ostavite ih poklopljene na hladnijem mestu 2-3 dana. Nakon toga ih procedite kroz gazu i na svaku litru soka dodajte 800 grama šećera, dobro promešajte i stavite u veću posudu sa vrućom vodom da se sirup pasterizuje. Vrući sirup izlijte u sterilizovane flaše.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…