Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Imamo recept za džem od grožđa i savršen je

AUTOR: CityMagazine 25 Aug, 2022
Imamo recept za džem od grožđa i savršen je

Savršen džem za savršen doručak je sve što vam treba u toku zime. Imamo dva recepta za džemove koje do sada verovatno niste probali, a ove godine su baš popularni kod modernih domaćica.

Džem od crnog grožđa

POTREBNO JE:

1 kg grožđa,

200 g šećera,

1 kesica džemfiksa.

PRIPREMA: Grožđe operite, odvojite bobice, pa stavite u dublju šerpu da se kuvaju. Nakon 10-15 minuta drvenom kašikom malo izgnječiti bobice koje su ostale cele. Sklonite sa vatre, pa kroz krupniju cediljku propasirajte masu. Vratite propasiranu masu, bez koštica na šporet, dodajte šećer i džemfiks. Kuvajte još tri minuta i vreo džem sipajte u čiste teglice, pa ih prevrnite naopako na pet minuta, da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Pekmez od dunja i jabuka

POTREBNO JE: 

3 kg očišćenih dunja, 

1,5 kg šećera, 

4 veće kisele jabuke, 

4 dl vode, 

sok od 2 veća limuna.

PRIPREMA: Dunje dobro operite sunđerom, očistite ih, ali ih nemojte ljuštiti, i isecite na kockice. Ubacite ih u veliku šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez. Jabuke, takođe, operite, ali ne ljuštite, iseckajte na kockice i ubacite u šerpu. Dodajte šećer, limunov sok i vodu i stavite da se kuva na laganoj vatri, povremeno mešajući. Kada voće omekša, za oko 20 minuta, propasirajte ga pasirkom ili usitnite štapnim mikserom. Zatim vratite voće u šerpu, nastavite kuvanje još oko 10-15 minuta, uz neprestano mešanje. Vruć pekmez sipajte u čiste vruće tegle. Staviti tegle u rernu i uključite na 100 stepeni da se pekmez malo zapeče i stvori korica, oko deset minuta.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Zašto nam neko ide na živce? Psiholozi kažu da vam se odgovor neće dopasti

Šta se dešava kada nam neki ljudi idu na živce? Psiholozi kažu sledeće… Može se desiti da pri prvom susretu…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…