Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Kitnikes

Kitnikes, ili kitnikez, je slatkiš od dunja. Nekada vrlo cenjen i omiljen, posebno u doba naših baka. Nažalost, vremenom je polako pao u zaborav, ali da bismo ispravili tu nepravdu, danas se u retro kuhinji podsećamo kako se kitnikes pravi. A ukoliko već imate porodični recept koji se krije na izbledelom papiru neke sveščice, sada je idealan momenat da mu se opet vratite.

Foto: www.thespruceeats.com

O kitnikesu

Regija Vojvodine mesto je u kom se kitnikes najviše pravio, što istorijski ima veze sa Austrougarskom, jer ovaj slatkiš datira još iz perioda Marije Terezije. Inače, dunja se na nemačkom kaže quitte, pa tako reč kitnikes potiče od nemačkog quittenkäse, što u prevodu znači sir od dunja. Kao što znate, dunja je divno mirisno voće koje se ne nalazi tako lako. Ona je simbol plodnosti i ljubavi, o čemu svedoče mnoge pesme. Nekada se stavljala u ormane kako bi posteljina mirisala, a i danas je vrlo popularna rakija od dunja. Njena lekovita svojstva posebno su poznata, a naročito je dobra protiv kašlja, dok su osušeni listovi odlični za bolju probavu.

Foto: www.thespruceeats.com

Recept za kitnikes

U pitanju je pre svega jesenja poslastica, koja dolazi u obliku želea. Pošto je šećer konzervans, kitnikes može dugo da stoji ukoliko ga čuvate na mračnom mestu koje nije toplo. Ako ga budete pravilno tretirali, trajaće vam i do godinu dana. Pravi i najbolji kitnikes je crvene boje, što se postiže dužim kuvanjem dunja na jačoj vatri. Samo par sastojaka potrebno je za pravljenje kitnikesa. Istina je da zahteva malo više posvećenosti i vremena, ali je zato uživanje na duge staze zagarantovano.

Foto: www.simplyrecipes.com

Sastojci

  • 1 kg dunja
  • 900 g šećera
  • 1 limun

Opciono

100 g seckanih oraha

Foto: www.missfoodwise.com

Priprema

Dunje properite, nemojte ih ljuštiti, već ih samo isecite na kockice. Kuvajte ih sat vremena na tihoj vatri, u vodi u koju ste prethodno dodali sok od jednog limuna. Nakon toga ih ispasirajte, najbolje uz pomoć štapnog miksera. U dobijenu kašu od dunja dodajte šećer, pa nastavite što duže da kuvate (svakako dva sata), često mešajući drvenom varjačom. Kada se smesa stegne i postane gušća i čvršća od džema, kitnikes je gotov. Sada je pravi momenat da ubacite seckane orahe, ukoliko želite. Obložite kalup, modle ili tepsiju papirom za pečenje, ili ih blago nauljite. Sipajte kitnikes, pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim ga izvadite, i na nekoliko dana odložite na suvo i hladno mesto. Nakon toga je spreman za služenje.

Foto: www.missfoodwise.com

Naslovna slika: www.ciaoimports.com i www.pinterest.com