• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Kitnikes

Retro kuhinja: Kitnikes

Isidora Spasić
13.03.2021. 3 min Recepti

Kitnikes, ili kitnikez, je slatkiš od dunja. Nekada vrlo cenjen i omiljen, posebno u doba naših baka. Nažalost, vremenom je polako pao u zaborav, ali da bismo ispravili tu nepravdu, danas se u retro kuhinji podsećamo kako se kitnikes pravi. A ukoliko već imate porodični recept koji se krije na izbledelom papiru neke sveščice, sada je idealan momenat da mu se opet vratite.

Retro kuhinja: Kitnikes
Foto: www.thespruceeats.com

O kitnikesu

Regija Vojvodine mesto je u kom se kitnikes najviše pravio, što istorijski ima veze sa Austrougarskom, jer ovaj slatkiš datira još iz perioda Marije Terezije. Inače, dunja se na nemačkom kaže quitte, pa tako reč kitnikes potiče od nemačkog quittenkäse, što u prevodu znači sir od dunja. Kao što znate, dunja je divno mirisno voće koje se ne nalazi tako lako. Ona je simbol plodnosti i ljubavi, o čemu svedoče mnoge pesme. Nekada se stavljala u ormane kako bi posteljina mirisala, a i danas je vrlo popularna rakija od dunja. Njena lekovita svojstva posebno su poznata, a naročito je dobra protiv kašlja, dok su osušeni listovi odlični za bolju probavu.

Retro kuhinja: Kitnikes
Foto: www.thespruceeats.com

Recept za kitnikes

U pitanju je pre svega jesenja poslastica, koja dolazi u obliku želea. Pošto je šećer konzervans, kitnikes može dugo da stoji ukoliko ga čuvate na mračnom mestu koje nije toplo. Ako ga budete pravilno tretirali, trajaće vam i do godinu dana. Pravi i najbolji kitnikes je crvene boje, što se postiže dužim kuvanjem dunja na jačoj vatri. Samo par sastojaka potrebno je za pravljenje kitnikesa. Istina je da zahteva malo više posvećenosti i vremena, ali je zato uživanje na duge staze zagarantovano.

Retro kuhinja: Kitnikes
Foto: www.simplyrecipes.com

Sastojci

  • 1 kg dunja
  • 900 g šećera
  • 1 limun

Opciono

100 g seckanih oraha

Retro kuhinja: Kitnikes
Foto: www.missfoodwise.com

Priprema

Dunje properite, nemojte ih ljuštiti, već ih samo isecite na kockice. Kuvajte ih sat vremena na tihoj vatri, u vodi u koju ste prethodno dodali sok od jednog limuna. Nakon toga ih ispasirajte, najbolje uz pomoć štapnog miksera. U dobijenu kašu od dunja dodajte šećer, pa nastavite što duže da kuvate (svakako dva sata), često mešajući drvenom varjačom. Kada se smesa stegne i postane gušća i čvršća od džema, kitnikes je gotov. Sada je pravi momenat da ubacite seckane orahe, ukoliko želite. Obložite kalup, modle ili tepsiju papirom za pečenje, ili ih blago nauljite. Sipajte kitnikes, pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim ga izvadite, i na nekoliko dana odložite na suvo i hladno mesto. Nakon toga je spreman za služenje.

Retro kuhinja: Kitnikes
Foto: www.missfoodwise.com

Naslovna slika: www.ciaoimports.com i www.pinterest.com

Oznake:

desertdunjakuhinjakuvanjeretroslatkisvoće

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Volite pikantnu hranu? Evo kako da napravite meksičku mešavinu začina kod kuće!
Prethodni

Volite pikantnu hranu? Evo kako da napravite meksičku mešavinu začina kod kuće!

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika
Sledeći

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika

Sledeći
Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika
14.03.2021.

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika

Prethodni
12.03.2021.

Volite pikantnu hranu? Evo kako da napravite meksičku mešavinu začina kod kuće!

Volite pikantnu hranu? Evo kako da napravite meksičku mešavinu začina kod kuće!

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖