Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

AUTOR: CityMagazine 07 Sep, 2022
Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

Recept slavnog kuvara Mike Dajmaka je sve što vam je potrebno da začiniet jesenje dane.

Potrebno je:

Pi­le ili pi­le­ći ba­ta­ci – 1,5 kg;

krom­pir – 750 gr;

ku­pus – 1,5 kg;

ulje; bi­ber; so; lor­ber; ale­va pa­pri­ka

Priprema: Lju­bi­te­lji pi­le­ti­ne bi­će u sva­kom slu­ča­ju za­do­volj­ni. Jer, ova­ko pri­pre­mlje­na ži­vi­na ni bli­zu ni­je ono­li­ko že­sto­ka ko­li­ko to ime go­vo­ri. Oni, pak, što sma­tra­ju da pi­le­će me­so ni­je me­so, bi­će ta­ko­đe za­do­volj­ni. Jer, do­volj­no je že­sto­ko da po­sle pi­le te­ško sa­mo se­be mo­že da pre­po­zna. I jed­ni i dru­gi, me­đu­tim, mo­ra­ju da na­ba­ve pi­le od oko ki­lo i po do dva, isto to­li­ko te­šku gla­vi­cu ku­pu­sa i još tri fr­ta­lja ki­le ro­ze krom­pi­ra.

Pi­le se is­tran­ži­ra na ve­će ko­ma­de, a sit­ni­ce, tr­ti­ca i gru­di osta­ve za su­pi­cu ili čor­bi­cu. Krom­pir se oči­sti pa ise­če na ko­lu­to­ve. Ku­pus se ise­če na kri­ške kao lu­be­ni­ce (sve sa ko­re­nom da osta­nu uce­lo) pa sa­mo iz­blan­ši­ra u sla­noj vo­di, kol’ko da smek­ša, a ni­ka­ko se ne pre­ku­va.

Dno du­blje tep­si­je ili ta­ve pr­vo se na­u­lji, on­da se po­sla­že krom­pir, oce­đe­ni ku­pus, a ko­ma­di­ma pi­le­ti­ne sve za­vr­ši da i na iz­gled de­lu­je pri­ma­mlji­vo. Po­so­li se, po­bi­be­ri mle­ve­nim cr­nim i ze­le­nim bi­be­rom u zr­nu, u sve ušu­ška još ne­ko­li­ko li­sto­va lor­be­ra, za­dih­tu­je alu­mi­ni­jum­skom fo­li­jom pa pe­če oko sat i po na bla­goj va­tri: do 200 ste­pe­ni.

Na plot­ni se za­gre­je još ma­lo zej­ti­na, sklo­ni se s va­tre, ume­ša s ka­ši­či­com ale­ve pa­pri­ke (lju­te ili slat­ke) pa ti­me pre­li­je pi­le u rer­ni. On­da se va­tra po­ja­ča na 250 ste­pe­ni, pa sve za­pe­če još sa­mo de­se­tak mi­nu­ta.

Već iz opi­sa ja­sno je da sve de­lu­je to­li­ko pri­ma­mlji­vo da je pro­sto greh ne pri­pre­mi­ti bo­cu ka­kvog lak­šeg cr­nog vi­na, ga­mea na pri­mer ili ro­zea, jer ovo je onaj slu­čaj ka­da iz­u­ze­te­tak po­tvr­đu­je pra­vi­lo. Ia­ko se sma­tra da uz pi­le­će me­so va­lja slu­ži­ti be­la vi­na, sve osta­lo u ovom je­lu na­vo­di na ne­ku že­šću va­ri­jan­tu, na pu­ni­ji ukus i bu­ke.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…