• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

CityMagazine
07.09.2022. 2 Mins Read Recepti

Recept slavnog kuvara Mike Dajmaka je sve što vam je potrebno da začiniet jesenje dane.

Potrebno je:

Pi­le ili pi­le­ći ba­ta­ci – 1,5 kg;

Povezani članci

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

krom­pir – 750 gr;

ku­pus – 1,5 kg;

ulje; bi­ber; so; lor­ber; ale­va pa­pri­ka

Priprema: Lju­bi­te­lji pi­le­ti­ne bi­će u sva­kom slu­ča­ju za­do­volj­ni. Jer, ova­ko pri­pre­mlje­na ži­vi­na ni bli­zu ni­je ono­li­ko že­sto­ka ko­li­ko to ime go­vo­ri. Oni, pak, što sma­tra­ju da pi­le­će me­so ni­je me­so, bi­će ta­ko­đe za­do­volj­ni. Jer, do­volj­no je že­sto­ko da po­sle pi­le te­ško sa­mo se­be mo­že da pre­po­zna. I jed­ni i dru­gi, me­đu­tim, mo­ra­ju da na­ba­ve pi­le od oko ki­lo i po do dva, isto to­li­ko te­šku gla­vi­cu ku­pu­sa i još tri fr­ta­lja ki­le ro­ze krom­pi­ra.

Pi­le se is­tran­ži­ra na ve­će ko­ma­de, a sit­ni­ce, tr­ti­ca i gru­di osta­ve za su­pi­cu ili čor­bi­cu. Krom­pir se oči­sti pa ise­če na ko­lu­to­ve. Ku­pus se ise­če na kri­ške kao lu­be­ni­ce (sve sa ko­re­nom da osta­nu uce­lo) pa sa­mo iz­blan­ši­ra u sla­noj vo­di, kol’ko da smek­ša, a ni­ka­ko se ne pre­ku­va.

Dno du­blje tep­si­je ili ta­ve pr­vo se na­u­lji, on­da se po­sla­že krom­pir, oce­đe­ni ku­pus, a ko­ma­di­ma pi­le­ti­ne sve za­vr­ši da i na iz­gled de­lu­je pri­ma­mlji­vo. Po­so­li se, po­bi­be­ri mle­ve­nim cr­nim i ze­le­nim bi­be­rom u zr­nu, u sve ušu­ška još ne­ko­li­ko li­sto­va lor­be­ra, za­dih­tu­je alu­mi­ni­jum­skom fo­li­jom pa pe­če oko sat i po na bla­goj va­tri: do 200 ste­pe­ni.

Na plot­ni se za­gre­je još ma­lo zej­ti­na, sklo­ni se s va­tre, ume­ša s ka­ši­či­com ale­ve pa­pri­ke (lju­te ili slat­ke) pa ti­me pre­li­je pi­le u rer­ni. On­da se va­tra po­ja­ča na 250 ste­pe­ni, pa sve za­pe­če još sa­mo de­se­tak mi­nu­ta.

Već iz opi­sa ja­sno je da sve de­lu­je to­li­ko pri­ma­mlji­vo da je pro­sto greh ne pri­pre­mi­ti bo­cu ka­kvog lak­šeg cr­nog vi­na, ga­mea na pri­mer ili ro­zea, jer ovo je onaj slu­čaj ka­da iz­u­ze­te­tak po­tvr­đu­je pra­vi­lo. Ia­ko se sma­tra da uz pi­le­će me­so va­lja slu­ži­ti be­la vi­na, sve osta­lo u ovom je­lu na­vo­di na ne­ku že­šću va­ri­jan­tu, na pu­ni­ji ukus i bu­ke.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Tags:

pieltinarecept

Povezani članci

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Lažni čokoladni puding od samo dva sastojka: Ne kuva se, ne peče i ne lepi za butine

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Next

Ovo je bila omiljena hrana kraljice Elizabete koju je jela svaki dan, preko devedeset godina

Next
09.09.2022.

Ovo je bila omiljena hrana kraljice Elizabete koju je jela svaki dan, preko devedeset godina

Previews
06.09.2022.

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Najnovije

Ivan Ivanović večeras otvara novu sezonu: Gost premijerne epizode Erin Brokovič, žena čija priča je inspirisala Holivud
Promo
Najpopularniji slovenački bend Joker Out objavio novu pesmu „Sunny Side of London“
CityMagazine
Vikend preporuke 22-24.9.
CityMagazine
„Ubica demona“: Ovaj svet je surov zar ne?
Filip Milosavljević
„Patrolne šape – moćni“: Film koji će vas rastopiti od slatkoće
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖