• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

CityMagazine
07.09.2022. 2 min Recepti

Recept slavnog kuvara Mike Dajmaka je sve što vam je potrebno da začiniet jesenje dane.

Potrebno je:

Pi­le ili pi­le­ći ba­ta­ci – 1,5 kg;

krom­pir – 750 gr;

ku­pus – 1,5 kg;

ulje; bi­ber; so; lor­ber; ale­va pa­pri­ka

Priprema: Lju­bi­te­lji pi­le­ti­ne bi­će u sva­kom slu­ča­ju za­do­volj­ni. Jer, ova­ko pri­pre­mlje­na ži­vi­na ni bli­zu ni­je ono­li­ko že­sto­ka ko­li­ko to ime go­vo­ri. Oni, pak, što sma­tra­ju da pi­le­će me­so ni­je me­so, bi­će ta­ko­đe za­do­volj­ni. Jer, do­volj­no je že­sto­ko da po­sle pi­le te­ško sa­mo se­be mo­že da pre­po­zna. I jed­ni i dru­gi, me­đu­tim, mo­ra­ju da na­ba­ve pi­le od oko ki­lo i po do dva, isto to­li­ko te­šku gla­vi­cu ku­pu­sa i još tri fr­ta­lja ki­le ro­ze krom­pi­ra.

Pi­le se is­tran­ži­ra na ve­će ko­ma­de, a sit­ni­ce, tr­ti­ca i gru­di osta­ve za su­pi­cu ili čor­bi­cu. Krom­pir se oči­sti pa ise­če na ko­lu­to­ve. Ku­pus se ise­če na kri­ške kao lu­be­ni­ce (sve sa ko­re­nom da osta­nu uce­lo) pa sa­mo iz­blan­ši­ra u sla­noj vo­di, kol’ko da smek­ša, a ni­ka­ko se ne pre­ku­va.

Dno du­blje tep­si­je ili ta­ve pr­vo se na­u­lji, on­da se po­sla­že krom­pir, oce­đe­ni ku­pus, a ko­ma­di­ma pi­le­ti­ne sve za­vr­ši da i na iz­gled de­lu­je pri­ma­mlji­vo. Po­so­li se, po­bi­be­ri mle­ve­nim cr­nim i ze­le­nim bi­be­rom u zr­nu, u sve ušu­ška još ne­ko­li­ko li­sto­va lor­be­ra, za­dih­tu­je alu­mi­ni­jum­skom fo­li­jom pa pe­če oko sat i po na bla­goj va­tri: do 200 ste­pe­ni.

Na plot­ni se za­gre­je još ma­lo zej­ti­na, sklo­ni se s va­tre, ume­ša s ka­ši­či­com ale­ve pa­pri­ke (lju­te ili slat­ke) pa ti­me pre­li­je pi­le u rer­ni. On­da se va­tra po­ja­ča na 250 ste­pe­ni, pa sve za­pe­če još sa­mo de­se­tak mi­nu­ta.

Već iz opi­sa ja­sno je da sve de­lu­je to­li­ko pri­ma­mlji­vo da je pro­sto greh ne pri­pre­mi­ti bo­cu ka­kvog lak­šeg cr­nog vi­na, ga­mea na pri­mer ili ro­zea, jer ovo je onaj slu­čaj ka­da iz­u­ze­te­tak po­tvr­đu­je pra­vi­lo. Ia­ko se sma­tra da uz pi­le­će me­so va­lja slu­ži­ti be­la vi­na, sve osta­lo u ovom je­lu na­vo­di na ne­ku že­šću va­ri­jan­tu, na pu­ni­ji ukus i bu­ke.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

pieltinarecept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava
Prethodni

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Ovo je bila omiljena hrana kraljice Elizabete koju je jela svaki dan, preko devedeset godina
Sledeći

Ovo je bila omiljena hrana kraljice Elizabete koju je jela svaki dan, preko devedeset godina

Sledeći
Ovo je bila omiljena hrana kraljice Elizabete koju je jela svaki dan, preko devedeset godina
09.09.2022.

Ovo je bila omiljena hrana kraljice Elizabete koju je jela svaki dan, preko devedeset godina

Prethodni
06.09.2022.

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Britni Spirs
    Stigao mi je paket i moje se ime našlo pored Britni Spirs: Domaći producent se pohvalio sa ogromnim uspehom za srpsku muziku
    CityMagazine
    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖