Pinđur, recept za koji vam ne treba smederevac
Pinđur je sličan ajvaru, ali ima malo paradajza u sebi. Ako želite donaću zimnicu, nekoliko tegli možete da spremite već ovog vikenda.
Sastojci
8 kg crvenih paprika
4 kg paradajza
400 ml ulja
400 ml sirćeta
5 kašika šećera
2 glavice belog luka
2 veze peršuna
so
Priprema
Operite ili prebrišite paprike i spremite za pečenje. Kada su pečene ostavite ih u kesi da ih lakše oljuštite, a zatim ih očistite od semenki i ostavite preko noći da se iscede. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice.
Sutra iseckajte paprike na rezance. Paradajz staviti u šerpu, dodati šećer i kuvati dok se masa ne prepolovi. Zatim dodajte paprike, luk, peršun i so po ukusu. Kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj dodati sirće i kratko prokuvati.
Vruć pinđur sipajte u zagrejane tegle i zapecite u rerni. Ostaje vam samo da tegle zatvorite celofanom umočenim u esenciju.