• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Čorba od bundeve, foto: Shutterstock

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

CityMagazine
31.12.2022. 3 min Recepti

Svaka zemlja ima svoje specijalitete, a ova hrana se priprema u Engleskoj tokom praznika. Napravili smo vam kompletan meni.

Čorba od bundeve

POTREBNO JE: 500 g bundeve, 1,5 l mleka, 1/2 limuna, kora 1 pomorandže, 1/2 kašičice cimeta, 4 kriške belog hleba, 1 jaje, maslac, so.

PRIPREMA: Kuvajte komadiće bundeve u pola količine mleka dok potpuno ne omekšaju, propasirajte, dodajte komad maslaca i so i kuvajte dalje. Nalijte ostatak mleka, limunov sok, narendanu koru pomorandže i cimet. Kriške belog hleba prepecite s obe strane, nasecite na kockice i njima pokrijte dno posude u kojoj ćete servirati čorbu. Jaje umutite penasto, umešajte u vrelu čorbu i sipajte preko kockica hleba. Servirajte sa mešanom salatom od povrća i mesa.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Šnicle u viskiju, Shutterstock

Teleće šnicle u viskiju

POTREBNO JE:1 kg telećih šnicli, 0,5 dl viskija, 1,5 dl juneće supe, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike zelenog bibera u zrnu, ulje, mleveni crni biber, so.

PRIPREMA: Ispecite šnicle na dobro zagrejanom ulju po tri minuta sa svake strane, prelijte viskijem i pržite još nekoliko minuta. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. U istu posudu sipajte juneću supu, dodajte zeleni biber, kiselu pavlaku, so i mleveni crni biber, pa prokuvajte nekoliko minuta mešajući. Prelijte meso i servirajte sa prilogom od povrća.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Ramstek u testu, Shutterstock

Ramstek u testu

POTREBNO JE: 1,5 kg goveđeg ramsteka, 500 g lisnatog testa, 500 g svežih šampinjona, 100 g paštete od crne džigerice, 1 dl belog vina, 3 kašike pavlake, 1 kašika senfa, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 2 jaja, biber, ulje, so.

PRIPREMA: Meso premažite senfom, posolite i pobiberite i pržite na zagrejanom ulju sa svih strana, dok ne porumeni. U posebnom tiganju na zagrejanom ulju ispržite sitno seckani crni luk, beli luk i šampinjone. Posolite i pobiberite. Dodajte belo vino i pavlaku, ohladite i pomešajte sa paštetom od džigerice. Koru lisnatog testa pospite brašnom, prepolovite i jedan deo rastanjite oklagijom. Umutite žumanca i premažite koru. Na ohlađeni ramstek nanesite fil od šampinjona, pa ga stavite na koru od testa. Urolajte, premažite žumancem, stavite u podmazanu tepsiju, prekrijte trakama od ostatka testa, i njih premažite žumancem, pa pecite oko 45 minuta na 220 stepeni. Isecite na komade debljine dva centimetra i servirajte sa kuvanom šargarepom, graškom i kroketima od krompira.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Torta od cvekle, Shutterstock

Torta od cvekle

POTREBNO JE: 225 g brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 kašika praška za
pecivo, 150 g sveže izrendane cvekle, 200 g šećera, 75 g oraha, 75 g suvog
grožđa, 3 jaja, 1 kašičica cimeta, 180 ml ulja, 1 kašičica rendane limunove kore, sok
od 1/2 limuna.
ZA PRELIV: 8 kašika šećera u prahu, sok od 1 limuna.

PRIPREMA: U činiju zajedno prosejte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i
cimet. U drugu posudu izmešajte mikserom ulje i šećer dok ne dobijete finu
smesu, pa dodajte jedno po jedno žumanca, sve vreme mešajući. Cveklu oljuštite i
izrendajte, pa je umešajte u smesu sa žumancima, uljem i šećerom. Dodajte sok od
limuna, limunovu koru, suvo grožđe i mlevene orahe, pa izmiksajte. Zatim dodajte
smesu sa brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Umutite dobro belanca, pa ih
polako kašikom umešajte u prethodnu smesu. Smesu izručite u namašćen pleh za
tortu. Pecite oko 50 minuta na 200 stepeni, a na pola pečenja tortu prekrijte komadom
folije. Promešajte šećer u prahu i sok od limuna dok ne dobijete finu gustu smesu, pa
prelijte preko torte.

Oznake:

engleskahranasupa od bundevetorta od cvekle

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Prethodni

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?
Sledeći

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?

Sledeći
Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?
01.01.2023.

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?

Prethodni
30.12.2022.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖