Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Svaka zemlja ima svoje specijalitete, a ova hrana se priprema u Engleskoj tokom praznika. Napravili smo vam kompletan meni.
Čorba od bundeve
POTREBNO JE: 500 g bundeve, 1,5 l mleka, 1/2 limuna, kora 1 pomorandže, 1/2 kašičice cimeta, 4 kriške belog hleba, 1 jaje, maslac, so.
PRIPREMA: Kuvajte komadiće bundeve u pola količine mleka dok potpuno ne omekšaju, propasirajte, dodajte komad maslaca i so i kuvajte dalje. Nalijte ostatak mleka, limunov sok, narendanu koru pomorandže i cimet. Kriške belog hleba prepecite s obe strane, nasecite na kockice i njima pokrijte dno posude u kojoj ćete servirati čorbu. Jaje umutite penasto, umešajte u vrelu čorbu i sipajte preko kockica hleba. Servirajte sa mešanom salatom od povrća i mesa.
Teleće šnicle u viskiju
POTREBNO JE:1 kg telećih šnicli, 0,5 dl viskija, 1,5 dl juneće supe, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike zelenog bibera u zrnu, ulje, mleveni crni biber, so.
PRIPREMA: Ispecite šnicle na dobro zagrejanom ulju po tri minuta sa svake strane, prelijte viskijem i pržite još nekoliko minuta. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. U istu posudu sipajte juneću supu, dodajte zeleni biber, kiselu pavlaku, so i mleveni crni biber, pa prokuvajte nekoliko minuta mešajući. Prelijte meso i servirajte sa prilogom od povrća.
Ramstek u testu
POTREBNO JE: 1,5 kg goveđeg ramsteka, 500 g lisnatog testa, 500 g svežih šampinjona, 100 g paštete od crne džigerice, 1 dl belog vina, 3 kašike pavlake, 1 kašika senfa, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 2 jaja, biber, ulje, so.
PRIPREMA: Meso premažite senfom, posolite i pobiberite i pržite na zagrejanom ulju sa svih strana, dok ne porumeni. U posebnom tiganju na zagrejanom ulju ispržite sitno seckani crni luk, beli luk i šampinjone. Posolite i pobiberite. Dodajte belo vino i pavlaku, ohladite i pomešajte sa paštetom od džigerice. Koru lisnatog testa pospite brašnom, prepolovite i jedan deo rastanjite oklagijom. Umutite žumanca i premažite koru. Na ohlađeni ramstek nanesite fil od šampinjona, pa ga stavite na koru od testa. Urolajte, premažite žumancem, stavite u podmazanu tepsiju, prekrijte trakama od ostatka testa, i njih premažite žumancem, pa pecite oko 45 minuta na 220 stepeni. Isecite na komade debljine dva centimetra i servirajte sa kuvanom šargarepom, graškom i kroketima od krompira.
Torta od cvekle
POTREBNO JE: 225 g brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 kašika praška za
pecivo, 150 g sveže izrendane cvekle, 200 g šećera, 75 g oraha, 75 g suvog
grožđa, 3 jaja, 1 kašičica cimeta, 180 ml ulja, 1 kašičica rendane limunove kore, sok
od 1/2 limuna.
ZA PRELIV: 8 kašika šećera u prahu, sok od 1 limuna.
PRIPREMA: U činiju zajedno prosejte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i
cimet. U drugu posudu izmešajte mikserom ulje i šećer dok ne dobijete finu
smesu, pa dodajte jedno po jedno žumanca, sve vreme mešajući. Cveklu oljuštite i
izrendajte, pa je umešajte u smesu sa žumancima, uljem i šećerom. Dodajte sok od
limuna, limunovu koru, suvo grožđe i mlevene orahe, pa izmiksajte. Zatim dodajte
smesu sa brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Umutite dobro belanca, pa ih
polako kašikom umešajte u prethodnu smesu. Smesu izručite u namašćen pleh za
tortu. Pecite oko 50 minuta na 200 stepeni, a na pola pečenja tortu prekrijte komadom
folije. Promešajte šećer u prahu i sok od limuna dok ne dobijete finu gustu smesu, pa
prelijte preko torte.