Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

AUTOR: CityMagazine 30 Jun, 2022
Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa ovim voćem u glavnoj ulozi. Ne samo da su i kajsije i breskve odlične namirnice pune vitamina i minerala, već su i toliko ukusne da će i najobičniji biskvit pretvoriti u pravi mali gastro ugođaj za sva čula.

Kako znamo da ste vrlo nestrpljivi, nećemo dužiti previše, več odmah prelazimo na tri sezonska voćna delikatesa kojima ćete oduševiti svoje ukućane i drage goste.

Tart sa breskvama

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 7 belanaca
  • 70 g maslaca
  • 250 g breskvi
  • šećer u prahu

Priprema:

Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutite, pa pomešajte sa brašnom pomešanim sa praškom za pecivo. Na kraju lagano sastavite sa dobro umućenim belancima i rastopljenim maslacem. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut kalup za tart, zatim rasporedite oljuštene polutke breskvi i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pečeni tart pospite šećerom u prahu i poslužite.

Štrudla sa kajsijama

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 25 g kvasca
  • malo soli
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kg kajsija
  • 100 g šećera

Priprema:

U mlako mleko razmutite kvasac i dodajte mu šećer, pa ostavite da nadođe oko 15 minuta. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaje, ulje, šećer i so, pa zamesite glatko testo. Sjedinjeno testo mesite još malo na pobrašnjenoj podlozi. Testo podelite na dve jufke, prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste. Kajsije iseckajte i dodajte šećer. Jufke istanjite što više možete, pa po celoj površini testa stavite kajsije. Urolajte i ređajte u podmazan pleh. Rolate premažite uljem i pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu prekrijte i ostavite da se malo ohladi, pa isecite, pospite prah šećerom i poslužite.

Pečene breskve sa sladoledom od vanile

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 8 breskvi
  • 4 kašike meda
  • 50 g badema
  • 2 g estragona
  • 250 g sladoleda od vanile

Priprema:

Breskve operite, osušite i prepolovite, pa svakoj odstranite košticu. Složite breskve u tepsiju tako da im je sredina okrenuta ka gore, poprskajte ih medom, pospite usitnjenim proprženim bademom i sitno iseckanim svežim estragonom. Stavite u rernu da se peku 20 minuta na 180 stepeni. Breskve tople servirajte na tanjir, na svaku stavite po kuglu sladoleda od vanile i poslužite.

Bon appétit!

Naslovna fotografija: Max Griss/Unsplash

Najčitanije

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…

3 horoskopska znaka kojima će kiša meteora Perseida noćas ispuniti želje

Svake godine u ovo vreme Perseidi ožive nebo i navedu nas da poverujemo da pada kiša zvezda. Taj nebeski spektakl…

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Super pun mesec u Vodoliji stiže 12. avgusta: Najveći uticaj imaće na ova 4 znaka

Super pun Mesec u Vodoliji očekuje nas 12. avgusta! Proverite koji horoskopski znaci će posebno intenzivno osetiti njegov uticaj 12.…

Stjuardesa pokazala kako prepoznaje Balkance u avionu: Na kraju leta svaki Srbin uradi istu stvar

U njenim duhovitim videima će se mnogi pronaći. Kristina Grabež je stjuardesa koja na vrlo šaljiv i zanimljiv način deli…

Tri skrivena dragulja Crne Gore na kojima letuju zvezde iz Srbije

Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…

Najnovije - Gastro

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Ovih dana društvenim mrežama kruži video koji otkriva mnogima nepoznatu metodu pripreme pire krompira. Autorka videa, Džordin Jeaux Parks, međutim,…

Slatka zimnica: Sirup od kupina i slatko od smokava koje ćete obožavati

Iako je još rano da mislimo na zimu, osim ako vam na pamet ne pada grejanje, spremili smo vam dva…

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme. Naime, povećanje…

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji…

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Čupavce ili volite ili ne volite. Ako ste ljubitelj ove kokos-čokoladne rapsodije imamo pravi recept po kome ne mogu da…

Čuveni kuvar sa TikToka, Neno Cooks za City Magazine: Moj kulinarski show bi se zvao Anthony Bourdain za sirotinju

Društvene mreže, pogotovo one na kojima se forsira video sadržaj, donele su nam to da svako ko zna da isprži…