Projara – sočnija i mekša verzija proje koja je idealna za brz i hranljiv doručak ili večeru
Projara je tradicionalno jelo koje se pravi od kukuruznog brašna, koje joj daje specifičnu, blago zrnastu teksturu i karakterističan ukus. No, za razliku od klasične proje, u nju idu jaja, jogurt i sir, što je čini daleko mekšom i sočnijom. Projara je vrlo popularno jelo – kako zbog svoje jednostavne i brze pripreme, tako i zbog pristupačnosti i hranljivosti.
Najukusnija je kada se služi topla sa jogurtom ili dodacima po želji za doručak ili večeru. U ovom obroku uživaće cela porodica, a kako da ga pripremite – pogledajte u nastavku:
Projara
Sastojci:
- 3 jajeta
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 250 ml jogurta (ili kisele pavlake)
- 200 g sira (feta ili nekog drugog po izboru)
- 1 pakovanje praška za pecivo (10 g)
- 100 ml ulja
- So po ukusu
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte jogurt i ulje i dobro promešajte.
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući dok se sve dobro ne sjedini.
- Na kraju, dodajte izdrobljeni sir.
- Zagrejte rernu na 180°C.
- U prethodno podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) izlijte smesu i poravnajte je.
- Pecite oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
- Kada je projara gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplo uz jogurt, kajmak, ajvar ili nešto suhomesnato, po želji i uživajte. Prijatno!