Prolećna jela sa krompirom kojima je nemoguće odoleti
Krompir je svima jedna od omiljenijih namirnica, koja je nezaobilazni deo trpeze i koju svakodnevno imamo u jelovniku. Postoji nebrojano načina kako možete da spremate krompir, a mi smo odabrali četiri najbolja.
U nastavku vam donosimo recepte za četiri prolećna jela sa krompirom kojima je nemoguće reći “ne”.
Pečeni krompir sa slaninom
Potrebno je:
9-10 većih krompira,
malo masti,
so,
biber,
mešavina suvog začina,
mlevena crvena paprika,
300 g slanine.
Priprema:
Ogulite krompir i isecite ga na krupnije komade. Začinite sa soli, suvim začinom,
crvenom paprikom. Tepsiju malo namastite, ali nemojte puno zbog slanine koju ćete staviti. Istresite krompir u tepsiju i stavite da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Nakon desetak minuta dodajte malo vode i ostavite da se peče. Isecite slaninu na krupnije režnjeve i dodajte je nakon pola sata pečenja. Ostavite još 10-15 minuta da se sve fino zapeče. Kada je gotovo poslužite uz pavlaku, zelenu salatu ili prilog po vašoj želji.
Čorba od krompira i tikvica
Potrebno je:
1 glavica crnog luka,
1 tikvica,
1 šargarepa,
2 krompira,
parče celera,
1 kocka za supu,
900 ml vode,
biber,
suvi peršun,
malo ulja.
Priprema:
U dubljoj šerpi na malo ulja propržite iseckan crni luk. Kada luk odmekša dodajte
tikvicu, krompir, šargarepu i celer, isečene na kocke srednje veličine, i nalijte sa vodom. Kuvajte
dok povrće ne bude gotovo, uz povremeno dodavanje vruće vode. Gotovo povrće izvadite i
usitnite u blender, pa ga vratite u šerpu i dobro promešajte. Smanjite vatru, vratite šerpu na ringlu
i dodajte kocku za supu, biber i suvi peršun i blago mešajte dok se kocka ne rastopi. Sklonite sa
vatre i poklopite. Služite toplo uz prepečeni hleb i kiselu pavlaku.
Sočni krompiri sa paradajzom i graškom
Potrebno je:
1 kg mladih krompirića,2 šargarepe,
1 crni luk,
100 g paradajza,
2 kašike ulja,
mešavina suvog začina,
so,
crvena paprika,
peršun,
1 kašika paradajz pirea,
250 ml vrele vode,
280 g graška iz konzerve,
150 ml mleka.
Priprema:
U veću šerpu zagrejte ulje, pa propržite luk zajedno sa oljuštenim i isečenim
paradajzom i šargarepom isečenom na kolutove. Dodajte na pola isečene krompiriće, paradajz
pire, so i začine. Mešajte dok se malo ne zapeče, pa dodajte vrelu vodu i krčkajte još oko 15
minuta. Dodajte grašak, pa mleko, iseckani peršun i po potrebi još soli. Masu izručite u
vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i stavite da se peče na 200 stepeni. Nakon 20 minuta
sklonite foliju i zapecite.
Krompir punjen suvim mesom
Potrebno je:
1 kg krompira,
250 g suvog mesa,
40 g maslaca,
2 glavice crvenog luka,
1 žumanac,
200 ml pavlake za kuvanje,
so,
biber,
peršun.
Priprema:
Krompir ogulite, razrežite po dužini i izdubite. Kuvano suvo meso sameljite i
izdinstajte sa proprženim lukom. Dodajte žumanac, posolite, pobiberite i dodajte malo pavlake
da nadev bude redak. Time napunite izdubljene polovine krompira, pa pokrijte drugom
polovinom. Poslažite ih u namazanu tepsiju jedan do drugog, a između stavite ostatke koje ste
izvadili. Prelijte pavlakom i stavite da se polako peku u rerni oko sat i po. Pospite naseckanim
peršunom.
No Comment! Be the first one.