Prženice – svi znamo za slanu, a evo kako da napravite neodoljivu slatku varijantu
Prženice su mnogima omiljen izbor za doručak, a onako sočne i meke naročito prijaju tokom prohladnog jutra, kada nas fino ugreju i daju dovoljno energije za užurban početak dana. Iako je kod nas popularnija slana verzija, koju najčešće konzumiramo uz sir, ajvar ili nešto suhomesnato, prženice mogu biti i slatke, aromatizovane cimetom i posute prah šećerom, ili, pak, poslužene uz med i voće po izboru.
No, kako se ukusi razlikuju, mi vam danas donosimo originalan recept za osnovnu varijantu prženica, a vi ćete već odlučiti na koji način i uz koje dodatke ćete jesti ovo preukusno jelo, koje sa razlogom spada u takozvanu „utešnu hranu”.
Prženice
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kriške hleba (najbolje starijeg)
- Mleko (po želji, oko 100 ml)
- So i biber (po ukusu)
- Maslac ili ulje (za prženje)
- Cimet ili šećer (opciono, za slatku varijantu)
- Med i voće po želji
Priprema:
- U činiji umutite jaja. Dodajte mleko, a zatim za slanu varijantu – so i(li), biber, a za slatku – cimet i(li) šećer, pa sve dobro izmešajte.
- Svaku krišku hleba natopite u smesu, pazeći da ne upije previše tečnosti, ali da bude dobro natopljena
- U tiganju zagrejte malo maslaca ili ulja na srednjoj vatri. Stavite natopljene kriške hleba i pržite ih oko 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđe.
- Poslužite toplo, uz omiljene dodatke po želji i uživajte u svom ukusnom, toplom doručku! Prijatno!