• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
tulumbe
Foto: Shutterstock/RauL C7

Tulumbe – originalan recept za jednu od omiljenih poslastica na Balkanu

CityMagazine
25.09.2024. 2 min Recepti

Tulumbe su popularni desert poreklom iz Turske, koji je danas jedan od omiljenih poslastica na Balkanu. Hrskave spolja, a meke iznutra, bogato prelivene šećernim sirupom i aromatizovane limunom, tulumbe predstavljaju savršen spoj teksture i ukusa, kome je teško odoleti.

Buduči da je reč o jakoj i kaloričnijoj poslastici, tulumbe se više konzumiraju tokom jeseni i zime, pa je sada idealan trenutak da ih pripremite i uživate u ovim malim slatkim zalogajčićima. Originalan recept sledi u nastavku:

Tulumbe

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 100 g putera
  • 1 prstohvat soli
  • 200 g brašna
  • 4 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 vanilin šećer
Tulumbe - originalan recept za jednu od omiljenih poslastica na Balkanu
Foto: Shutterstock/ArchMarwa

Priprema:

  1. U šerpi pomešajte vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok.
  2. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi, a zatim pustite da prokuva 5-10 minuta. Ostavite da se ohladi.
  3. U drugoj šerpi stavite vodu, puter i so. Kada proključa, dodajte brašno i mešajte energično dok se ne formira glatko testo koje se odvaja od zidova šerpe.
  4. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
  5. Dodajte jaja – jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Na kraju dodajte prašak za pecivo i dobro izmešajte.
  6. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi.
  7. Stavite testo u poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. Istiskajte duge trakice testa direktno u vruće ulje (secite ih na željenu dužinu).
  8. Pržite tulumbe dok ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana, pa ih izvadite na papirni ubrus da se dobro ocede.
  9. Kada su tulumbe gotove i sirup ohlađen, stavite ih u sirup da upiju tečnost. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta.
  10. Dekorišite tulumbe mlevenim orasima, pistaćima ili prah šećerom po želji i poslužite tople uz kafu. Uživanje je zagarantovano!

Oznake:

desertšećerni siruptulumbe

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

prženice
Prethodni

Prženice – svi znamo za slanu, a evo kako da napravite neodoljivu slatku varijantu

gastrofest
Sledeći

GastroFest Bečej 2024 – Spoj tradicije, gastronomije i porodične zabave

Sledeći
gastrofest
25.09.2024.

GastroFest Bečej 2024 – Spoj tradicije, gastronomije i porodične zabave

Prethodni
25.09.2024.

Prženice – svi znamo za slanu, a evo kako da napravite neodoljivu slatku varijantu

prženice

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖