Punjene pečene tikvice
Vreme je tikvica i verovatno ste ih probali na milion načina. Pa hajde da ih probamo i na ovaj.
Reč je o jelu kojim će i gurmani biti zadovoljni.
POTREBNO JE:
5 tikvica,
3 čena belog luka,
1 crni luk,
2-3 kašike maslinovog ulja,
400 g mešanog mlevenog mesa,
2 kašike natopljenog pirinča,
so,
biber,
peršun,
mleveni đumbir,
mleveni korijander,
mlevena crvena paprika,
1 jaje.
ZA UMAK:
1 crni luk,
2-3 krompira,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od paradajza,
sredina tikvica,
so,
biber,
seckana majčina dušica.
PRIPREMA: Tikvice presecite na dva dela i izdubite ih. Na ulju propržite crni i beli luk. U posudi pomešajte meso, propržen luk, začine, jaje i natopljeni pirinač. Sve dobro promešajte i napunite tikvice. Za umak iseckajte ostatak tikvica što ste izdubili i zajedno sa lukom prodinstajte. Sklonite sa vatre, dodajte po želji soka od paradajza, narendanog krompira i začine. Tikvice poređajte u zemljanu posudu i okolo njih sipajte umak. Dolite još oko pola litre vode da se tikvice preliju. Prekrite folijom i pecite na 250 stepeni oko sat i po vremena. Deset minuta pred kraj skinite foliju da se sve lepo zapeče. Poslužite sa pavlakom ili kiselim mlekom.