Punjene tikvice, recept za savršeno letnje jelo
Punjene tikvice su savršeno letnje jelo. Kuvaju se brzo, a možete da ih jedete više dana.
Punjene tikvice, recept
Sastojci:
4-5 srednjih tikvica 250 g mlevenog mesa (piletina, govedina ili mešano) 1 crni luk (sitno iseckan) 2-3 čena belog luka (sitno iseckana) 1 šolja rendanog sira (može biti gauda, parmezan ili drugi po izboru) 1 jaje 1 šolja kuvanog pirinča ili bulgura (opciono) 1 šolja paradajz sosa ili seckanog paradajza 1 kašika maslinovog ulja 1 kašika svežeg peršuna (sitno iseckan) 1 kašičica sušenog origana So i biber po ukusu
Uputstvo:
Priprema tikvica:
Operite tikvice i presecite ih na pola dužinom.
Kašikom pažljivo izvadite unutrašnjost tikvica kako biste napravili prostor za fil (ne bacajte unutrašnjost, koristićemo je u filu).
Posolite tikvice i stavite ih na papirni ubrus da puste višak tečnosti.
Priprema fila:
U tiganju zagrijte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk i propržite još minut-dva.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane smeđe. Razbijajte meso viljuškom kako biste izbegli grudvice.
Dodajte unutrašnjost tikvica, rendani sir, peršun, origano, so i biber. Ako koristite, dodajte kuvani pirinač ili bulgur. Dobro promešajte.
Ostavite da se fil malo ohladi, a zatim dodajte jaje i dobro izmešajte.
Punjenje:
Stavite punjene tikvice u pleh obložen papirom za pečenje ili blago podmazan.
Prelijte paradajz sosom preko tikvica.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite 30-40 minuta, zatim uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok tikvice ne omekšaju i fil se lepo zapeče.
Serviranje:
Poslužite toplo, možete ukrasiti svežim peršunom ili dodatnim rendanim sirom.
Ovaj recept za punjene tikvice je odličan kao glavno jelo ili prilog. Prijatno!
No Comment! Be the first one.