Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu
Ovaj obrok se sprema lako i jako je ukusan. Ovako glasi recept.
POTREBNO JE:
1 kg krompira,
2 jaja,
1 kašičica morske soli,
brašno po potrebi.
ZA SOS:
1 veća glavica crnog luka,
1 veća šargarepa,
200 g korena celera,
1 kašika koncetrovanog paradajza,
800 g paradajz pelata,
2-3 čena belog luka,
1-2 kašike šećera,
morska so,
maslinovo ulje.
PRIPREMA: Krompir dobro operite, stavite u šerpu, nalite hladnom vodom, posolile i kuvajte dok ne omekša. Dok je još vreo očištite ga i propasirajte, ostavite da se prohladi desetak minuta, a onda dodajte jaja, so i malo po malo brašna, koliko treba da zamesite testo koje se ne lepi za prste. Uzimajte deo po deo testa, istanjite u valjak i secite njoke, a onda ih provlačite preko daščice za njoke ili koristite viljušku da dobiju karakterističan oblik. Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno iseckan crni luk, pa kad porumeni dodajte sitno seckanu šargarepu i celer i nastavite sa prženjem dok povrće ne porumeni. Dodajte koncentrovani paradajz, a malo kasnije i pelat. Poklopljeno krčkajte oko 20 minuta na laganoj vatri, a onda dodajte šećer, so, sitno seckani beli luk i nastavite još malo sa krčkanjem. Njoke kuvajte u više tura u dosta slane vode i čim isplivaju vadite ih rešetkastom kašikom. Na tanjire stavite njoke, preko sos, a onda po želji možete dodati seckane masline, pršutu, rendani sir, maslinovo ulje…