• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto Evropa: screenshot/tasteatlas.com

Mapa otkriva koju hranu najviše koristimo: Srbija, kao i komšije, ne može bez luka, ali ovu namirnicu koristimo najviše mi

Marija Ćirjak
25.02.2023. 2 Mins Read Gourmet

Hrana predstavlja glavni izvor energije i neophodna je za život. Međutim, iako zadovoljavanje ljudske potrebe za njom jeste njen osnovni zadatak, hrana je takođe kulturni i istorijski temelj identiteta jedne zemlje.

Umetnost kulinarstva određene zemlje zaista mnogo govori o samom geografskom položaju i tradiciji iste. Dakle, sasvim je jasno da je hrana osnov civilizacije i da, osim energije, pruža i autentičnu sliku tradicije, istorije ali i osećaj zajedništva.

Međutim, zapitali smo se koje su to najčešće korišćene namirnice u raznim zemljama sveta i koliko smo slični, ili ipak različiti od ostatka Evrope, i zemalja ostalih kontinenata.

Povezani članci

Kako da jednostavno i jeftino sami napravite mleko, od ovsa ili soje

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š

Ukoliko su vas zanimale sličnosti i razlike u sadržaju kuhinjskih polica širom sveta, Taste Atlas sproveo je istraživanje i predstavio nam je pet najkorišćenijih namirnica u različitim državama sveta.

Sudeći prema rezultatima, postoje velike sličnosti među namirnicama određenih zemalja. Recimo, mediteransko područje odlikovano je maslinovim uljem dok se, beli luk može uočiti na spisku velikog broja zemalja, bez obzira na geografski položaj.

Ljute namirnice, poput papričice ili đumbira, kao i korijander, čine začine neophodne Indijskoj kuhinji. Soja sos je ipak pobednik kada je u pitanju tradicija spremanja hrane u Kini i Japanu.

Foto: tasteatlas.com

Evropa

Sama Evropa je kontinent bogat istorijom, kulturom i lepom kulinarskom tradicijom. Da li se i koliko razlikujemo od komšija i ostalih zemalja koje pripadaju ovom kontinentu predstavio nam je Taste Atlas, prema čijim istraživanjima je jasno da je luk neizbežna namirnica na našim prostorima, i recimo, baš nama je na prvom mestu, kao glavni sastojak koji krasi srpska jela.

Maslac je možda odmah iza luka i krasi tradiciju mnogih evropskih zemalja, dok aleva paprika pruža mađarskoj i srpskoj trpezi ljutkasti ukus.

Nemačka, Irska, Potrugalija i Poljska glavni su ljubitelji krompira, međutim Poljska sa Rumunijom deli i šargarepu kao pripadnicu pet najčešće korišćenih namirnica.

Ono što nas i našu kuhinju čini posebnom i drugačijom od ostalih jeste – svinjetina!

Komšije poseduju svoje šarenilo namirnica koje se, iako sa istih prostora i sa puno sličnosti, ipak ne mogu pohvaliti količinom mesa koju konzumiraju, naročito kada je reč o svinjetini.

Dakle, razlika i nije tako velika a osim luka, šta još čini zemlje Balkana povezanim?

  • Srbija: luk, beli luk, svinjetina, paprika, jaja
  • Hrvatska: luk, crni biber, beli luk, peršun, maslinovo ulje
  • Mađarska: luk, paprika, brašno, pavlaka, beli luk
  • Bugarska: peršun, jaja, paradajz, luk, crni biber
  • Grčka: maslinovo ulje, crni biber, luk, beli luk, origano
  • Slovenija: jaja, brašno, crni biber, beli luk, luk
  • Austrija: jaja, luk, maslac, crni biber, peršun
  • Nemačka: luk, crni biber, maslac, jaja, krompir

Izvor: tasteatlas.com

Foto: profimedia.rs

Tags:

evropahrananamirnice

Povezani članci

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu

Dvoje Tiktokera iz Amerike su probali i sarmu i ćevape, ali ostali su nemi na ovaj balkanski specijalitet

Share Article

Follow Me Written By

Marija Ćirjak

Ostali članci

Previous

Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu

Next

Grčki krompir: Magija začina koja miriše na more

Next
25.02.2023.

Grčki krompir: Magija začina koja miriše na more

Previews
25.02.2023.

Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu

Najnovije

Kreće 17. Turneja Slobodne zone – dobitnik Zlatne palme i evropskog Oskara stiže u 50 mesta u Srbiji
CityMagazine
Promuklost, lascivnost i nastanak fenomena: 60 godina od prvog albuma Bitlsa
Filip Milosavljević
Počela je sinhronizacija filma „Mala sirena“
CityMagazine
5 filmova koji menjaju žanr i prerastaju u horor
CityMagazine
Naš glumac je dobio ulogu u nagrađivanoj seriji koju svi volimo, a ime lika je posebno urnebesno
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖