Recept za čokoladni-pepermint čizkejk
Verujemo da su vam već dosadili standardni čizkejkovi sa voćem, i da biste isprobali nešto novo. A pošto se praznici bliže, idealan je trenutak da se prepustite dekadentnim poslasticama. Zbog toga će ova interesantna kombinacija čokolade i peperminta svim sladokuscima pružiti čizkejk kakav su oduvek želeli.
Recept
Pre nego što se upustite u poslastičarsku akciju, važno je da upamtite kako su za ovaj recept neophodne tvrde i staklaste pepermint bombone, nikako one gumene i meke. Mislite u pravcu slatko-ljutkastih crveno-belih lulica koje ste kao mali voleli da konzumirate kao lizalice, i kačite ih kao ukras na jelku.
Sastojci za fil
- 1 šolja neutralnog krem sira
- 1 šolja šećera
- 2 velika jajeta
- ¼ šolje kisele pavlake
- 1 ½ kašika brašna
- 1 kašičica pepermint ekstrakta
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje iseckane crne čokolade
- ½ šolje iseckane bele čokolade
- ½ šolje iseckanih pepermint bombona
Sastojci za koru
- 24 komada Oreo keksa
- 5 kašičica istopljenog putera
Sastojci za čokoladni preliv
- ¾ šolje slatke pavlake
- 1 ½ šolje iseckane crne čokolade
Priprema
Za početak napravite fil, tako što ćete u velikoj činiji, uz pomoć ručnog ili nekog drugog miksera, umutiti krem sir sa šećerom. Onda postepeno dodajte jaja, kiselu pavlaku, brašno, ekstrakt peperminta, ekstrakt vanile i so. Kada dobijete lepu i kompaktnu kremastu smesu, uz pomoć silikonske špatule lagano umešajte komadiće crne i bele čokolade, kao i iseckane pepermint bombone. Sledi priprema kore, to jest podloge za čizkejk. U secku sameljite keks, a ako nemate secka ubacite sav keks u plastičnu vakuumsku kesu koja se zatvara u gornjem delu, pa dobro izlupajte oklagijom, kako biste dobili sitne komadiće i prah od keksa. Preko keksa sipajte istopljen puter, pa promešajte dok ne dobijete teksturu testa. U prethodno puterom ili biljnim uljem podmazan okrugli kalup prebacite podlogu za čizkejk od keksa, i pritiskajući ravnomerno je rasporedite po dnu. Preko sipajte fil, a zatim pecite na 180° C oko sat vremena. Pustite da se čizkejk ohladi, zatim ga izvadite iz metalnog kalupa, pa prebacite u frižider na najmanje 4 sata. Pre nego što poslužite vaš slatkiš, napravite jednostavan čokoladni preliv. Sve što treba da uradite jeste da u činiju prebacite iseckanu čokoladu, a zatim je prelijete sa ugrejanom slatkom pavlakom. Sačekajte 5 minuta kako bi se čokolada istopila, zatim promešajte, i dobićete gust čokoladni preliv, odnosno – ganaš. Kada više ne bude topao, njime prelijte čizkejk, pa ga na kraju ukrasite tako što ćete na vrh posuti iste one komadiće pepermint bombona, i crne i bele čokolade, koje ste koristili u filu.
Naslovna slika: www.delish.com i www.pinterest.com
No Comment! Be the first one.