Recept za domaći sladoled od čokolade u kojem ćete uživati ovog leta
Osveženje za ove tople dane zasigurno tražite u sladoledu, a evo recepta za domaći sladoled koji možete spremiti sami za tren oka, piše n1info.hr.
Sastojci
- 150 g šećera
- 250 ml mleka
- 14 kašičice soli
- 2 kašike kakao praha
- 3 žumanceta
- 50 g seckane čokolade
- 1 kašičica ekstrata vanile
Priprema
Pomešajte šećer, mleko, so i kakao i zagrejte smesu u dubokoj posudi na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, sve dok smesa ne postane tečna.
Stavie žumance u činiju i lagano mutite. U žumanca stavite oko 125 ml tople smese i umutite.
Ponovo zagrejte smesu, dok se ne zgusne, ali ne ostavljajte na rerni do ključanja. Sklonite sa šporeta, dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se sve ne istopi. Smesu sipajte u hladnu činiju i stavite je u frižider dok se ne ohladi.
Sladoled izmešajte i sipajte u odgovarajuću činiju, pa zatim i u zamrzivač.
Povremeno možete izvaditi sladoled iz zamrzivača i promešati ga.
Kada se sladoled dovoljno stegne uživajte u domaćem osveženju!
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice