• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Svinjski trbuh: Na koje sve načine možete da pripremite ovo sočno meso?
Svinjski trbuh na roštilju foto: Igor Normann / Alamy / Alamy / Profimedia

Svinjski trbuh: Na koje sve načine možete da pripremite ovo sočno meso?

Marija Ćirjak
25.06.2023. 2 min Recepti

Svinjsko meso koje dolazi iz predela stomaka cenjeno je u mnogim kuhinjama sveta zbog svog bogatog ukusa i brojnih načina pripreme.

Mesnati deo, bogat slojevima masti u Hrvatskoj često nazivaju i carevim mesom. Iako se uglavnom priprema na roštilju, ovaj komad mesa izuzetno je fleksibilan i odlično podnosi dugotrajnu termičku obradu, piše index.hr.

Sporo pečenje

Prilikom pripreme svinjskog trbuha važno je obratiti pažnju na termičku obradu. Visok sadržaj masti daje mesu bogat ukus, međutim previše masti može da dovede do neprivlačne teksture mesa. Upravo zbog toga kuvari preporučuju dugotrajnu obradu u rerni.

Pre nego što započnete proces pečenja u rerni, važno je da obavite dobru pripremu mesa. Ona se sastoji iz sušenja, sečenja i korišćenja začina. So i suvi začini pružaju mesu hrskaviju teksturu, čemu dodatno doprinosi odlaganje začinjenog mesa u frižider na nekoliko sati. Međutim, i sastojci poput senfa, meda, maslinovog ulja i limuna daju sočan ukus svinjskom trbuhu.

Kada je priprema gotova, meso se stavlja u rernu na temperaturi 180-200 stepeni. Kada meso dobije hrskavu koricu i postane sočno iznutra, izvadite meso iz rerne i ostavite ga da se nekoliko minuta ohladi.

Roštilj

I ovaj način termičke obrade zahteva dobru pripremu mesa. Potrebno je očistiti svinjski trbuh od viška masnoće i kože, a zatim ga iseći na odreske. Idealna debljina odreska za roštilj je između 2 i 3 cm, kako bi se obezbedila ravnomerna toplotna obrada.

Preporučljivo je marinirati meso dan pre roštiljanja kako bi što bolje upilo sve ukuse. Marinda može da bude jednostavna i uključuje: so, biber, maslinovo ulje i začinsko bilje, ali se može koristiti i kombinacija drugih začina, poput crvene paprike, belog luka, senfa ili meda.

Zatim, možete peći meso na umerenoj vatri na roštilju. Važno je obratiti pažnju na vreme sečenja kako bi se postigla željena tekstura.

Nakon roštiljanja, bilo bi dobro da odreske ostavite najmanje 10 minuta na tanjiru kako bi se sokovi ravnomerno rasporedili po bifteku i učinili ga sočnijim.

Prženje sa povrćem

Svinjski trbuh može i da se izdinsta. Dinstanje je tehnika koja zahteva malo tečnosti i podrazumeva dugo kuvanje na niskoj temperaturi, a idealno je za meso poput poput ovog jer je bogato mastima i vezivnim tkivom.

Kada je dinstanje u pitanju, najbolje bi bilo da svinjski stomak isečete na kockice ili trake, međutim i ceo komad će odraditi posao. Prvo propržite meso na malo ulja, zatim, nakon prženja, izvadite meso iz lonca i na preostaloj masti ispržite luk i povrće po izboru.

Najčešće se koriste: luk, beli luk, šargarepa, celer i paprike. Povrće se prži na laganoj vatri dok ne postane mekano i sočno. Zatim, prema ukusu, možete dodati začine poput lovorovog lista, bibera i ruzmarina.

Kada je i povrće gotovo, meso se vraća u šerpu, pa se dodaje i malo tečnosti, kao što su voda ili vino. Poklopljenu šerpu ostavljate na vatri najmanje nekoliko sati. Dinstanje bi trebalo da traje dovoljno dugo da se sva mast rastopi. Dinstani svinjski trbuh bogatog je i sočnog ukusa, a zbog takvog načina pripreme meso se kasnije topi u ustima.

Oznake:

dinstanjemesopripremarernaroštiljsvinjski trbuh

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Recept za domaći sladoled od čokolade u kojem ćete uživati ovog leta
Prethodni

Recept za domaći sladoled od čokolade u kojem ćete uživati ovog leta

Najtvrđe jelo na svetu prodaje se za 2 evra po porciji: Ne sme da se guta, a nakon "jela" ponesete ga kući kao suvenir
Sledeći

Najtvrđe jelo na svetu prodaje se za 2 evra po porciji: Ne sme da se guta, a nakon “jela” ponesete ga kući kao suvenir

Sledeći
Najtvrđe jelo na svetu prodaje se za 2 evra po porciji: Ne sme da se guta, a nakon "jela" ponesete ga kući kao suvenir
30.06.2023.

Najtvrđe jelo na svetu prodaje se za 2 evra po porciji: Ne sme da se guta, a nakon “jela” ponesete ga kući kao suvenir

Prethodni
25.06.2023.

Recept za domaći sladoled od čokolade u kojem ćete uživati ovog leta

Recept za domaći sladoled od čokolade u kojem ćete uživati ovog leta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖