• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Shutterstock

Istorijat sladoleda: Gde i kako je nastala najomiljenija poslastica današnjice

Ivona Dubičanin
24.05.2023. 3 Mins Read Gourmet

Sladoled je jedna od najstarijih poslastica na svetu, a u vrelim danima svakako je jedna od naših omiljenih.

U dalekoj prošlosti postojale su različite poslastice slične današnjem sladoledu. Tako su u Persijskom carstvu jeli sok od grožđa pomešan sa snegom specijalno čuvanim i dopremljenim iz hladnih krajeva. Kasnije su led mešali sa šafranom i voćem, a veruje se da su Arapi bili prvi narod koji je sladoled pravio sa mlekom.

Sirija, Irak i Egipat u desetom veku već su uveliko uživali u ledenoj poslastici, koristeći zaslađeno mleko, pavlaku ili jogurt i dodajući kandirano voće i orašaste plodove. Veruje se da je sladoled došao do Evrope baš zahvaljujući Arapima koji su radeći na Siciliji preneli svoje majstorske veštine meštanima.

Povezani članci

Potrebna vam je jedna posuda i rerna: Ukusan kolač koji zahteva samo 10 minuta posla

Karađorđeva šnicla na listi top 10 najboljih kotleta na svetu: Evo ko je na prvom mestu

Foto: Shutterstock

Istorija sladoleda seže u 3.000 godina pre nove ere, kada su Kinezi znali recept koji je preteča današnjeg sladoleda. Hrana, koja se pripremala od mleka, rashlađene vode i drugih sastojaka, oduševila je svetskog putnika Marka Pola, koji je po povratku sa Dalekog istoka 1292. godine prvi pisao o sladoledu kao ledenom desertu koji se služio u Dvor Kublaj-kana u današnjem Pekingu.

Na italijanskom dvoru su kasnije spremali sladoled po Polovim receptima, a postupak i recepti su bili strogo čuvani. Sladoled postaje poslastica za bogate.

Tačnije podatke nalazimo u pisanim izvorima iz starog Rima, gde je car Neron leti imao na raspolaganju sneg i led, uskladištene u posebnim jamama koje su mu robovi donosili sa planina u velikim kontejnerima. Sneg i led su se mešali sa raznim voćem i medom, kako bi se pripremali razni „sladoledni napici“.

Foto: Shutterstock

Italijani su voleli sladoled i stalno su pronalazili nove načine da zamrznu sladoled i poboljšaju njegov ukus.

Sladoled se pravio i na dvoru Katarine Mediči, koja ga je ponela sa sobom kada se udala za francuskog kralja Henrija II i odala tajnu svom mužu, a on svojim kuvarima. Kasnije se iz francuskog recepta za sladoled proširio u Englesku.

Sladoled prelazi Atlantik u 18. veku. Britanski kolonisti su sa sobom u Ameriku doneli recepte za pravljenje sladoleda. Ubrzo sladoled počinje da se pavi i po domaćinstvima.

Recepti za sladoled šire se sve više, te tako počinje da se preiprema i na javnim balovima.

Godine 1774. izvesni Filip Lenci iz Londona isporučio je slatkiše, uključujući i sladoled u Ameriku. Iste godine sladoled se mogao kupiti i na ulici u Njujorku.

Foto: Shutterstock

Najznačajnijom u istoriji sladoleda smatra se godina 1851. kada je Džejkob Fusel osnovao kompaniju za industrijsku proizvodnju sladoleda u Baltimoru i omogućio proizvodnju sladoleda u većim količinama. Tokom 19. veka sladoled se proizvodio i u zanatskim radionicama u Evropi.

Danas, sladoled možemo kupiti na svakom ćošku, ali i pripremiti kod kuće – i još uvek je svima omiljena poslastica.

Tags:

sladoled

Povezani članci

Recept star 150 godina iz Leskovca za jelo koje se sprema 10 sati: Kada ga probate zaboravićete na pečenje i čvarke

Hleba i masti, bela kafa i griz: Ovih poslastica sećaju se samo oni rođeni pre devedesetih

Share Article

Follow Me Written By

Ivona Dubičanin

Ostali članci

Previous

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela Schweppes Mixology

Next

Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena

Next
27.05.2023.

Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena

Previews
23.05.2023.

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela Schweppes Mixology

Najnovije

Veliki broj pisaca u Noći knjige
Promo
U prostorijama Multimedia Music održana promocija CD-a „Anđeoske pesme” Đure Mornara
Vladimir Đurić Đura
Spektakularna završnica sezone: Klinac u Hali 2 Novosadskog sajma
CityMagazine
Novi detalji iz filma „Isijavanje“ zbog kojih ćete još više voleti film, ali i još više se plašiti
CityMagazine
Najpoznatiji kafić iz američkih serija prodat za 675 hiljada dolara
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖