• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Kakav sladoled je najbolje kupiti deci, a kakav ni pod razno?

CityMagazine
10.06.2022. 4 Mins Read DecaZdravlje

Šta nam deca zapravo jedu u sladoledu? Kakav sladoled je najbolje kupiti deci, a kakav ni pod razno? Detaljno o tome za blog profesora Zorana Vujčića govorila je prehrambena tehnološkinja Radmila Gajić Đorđević, koja je radila u fabrici sladoleda.

„Nekada se podrazumevalo da se sladoled pravi od mleka, jaja i maslaca, a danas, na moju žalost, u toj oblasti, kao uostalom i u svim drugim delovima industrije, desile su se velike promene. Danas sladoled može da se pravi od svega i svačega. Samo što nas je pravilnik zaštitio, pa je rekao, ako nije od mleka i maslaca, ne može da se zove sladoled nego desert. Obratite na to pažnju kada čitate deklaraciju“, izjavila je ona.

Gajić Đorđević se seća kakvi su sladoledi bili nekad.

Povezani članci

5 najčešćih propusta majki dečaka

Zašto je Beograd na dnu Globalnog indeksa kvaliteta života i kakve to veze ima sa klimatskim promenama?

„Zamislite kakav je to sladoled kada vam stigne sveže mleko, voćna pasta koju smo mi pravili u drugoj fabrici u istom krugu, pa maslac iz sopstvene mlekare. Nema ničeg lepšeg od sladoleda sveže napravljenog i točenog direktno sa proizvodne linije.“

A šta kažu naši pravilnici, šta je sladoled, kako su podeljeni i definisani sladoledi po kvalitetu i koje kriterijume moraju da zadovolje?

„Pravilnik danas kaže da je sladoled zaslađeni proizvod dobijen od proteina i emulgovanih masti uz dodatak aditiva u količinama koje moraju da zadovolje zahteve Pravilnika o kvalitetu sladoleda. To znači da su danas na tržištu prisutni svi mogući derivati mleka, tj. proteini mleka, kazein, mlečna mast iz mleka itd, ali takođe su prisutni proteini iz biljaka kao npr. soje, pa biljne masti iz raznih biljaka. Najzastupljenija je, bar u proizvodnji sladoleda, palmina mast. Tako se danas sladoled pravi kombinacijom svih gorenavedenih elemenata u takvim odnosima koji će zadovoljiti zahteve Pravilnika.“

Tehnološkinja ističe da u zavisnosti od kojih sirovina je napravljen sladoled, postoje sledeći tipovi sladoleda i napominje šta bi ona kupila svom detetu, a šta nikako ne:

  1. Mlečni sladoled, koji sadrži minimum 2,5% mlečne masti u suvoj materiji mleka, najmanje 6% bezmasne suve materije mleka i najmanje 24% ukupne suve materije. Ne sme sadržati biljne masti niti biljne proteine.
  2. Krem sladoled, koji sadrži minimum 5% mlečne masti, 6% bezmasne suve materije mleka i minimum 30% ukupne suve materije. Takođe, ne sme sadržati biljne masti niti biljne proteine, tako da ja svojoj deci kupujem, ako kupujem, samo krem sladoled.
  3. Sladoledni desert, koji sadrži minimum 2,5% mlečne ili biljne masti i najmanje 24% ukupne suve materije i može sadržati mlečne ili biljne proteine. Ovo ja svom detetu ne bih kupila.
  4. Smrznuti aromatizovani desert, to je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome, boje i dodate sastojke. Detetu ni slučajno.
  5. Smrznuti voćni desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće, boje, arome i druge dodate sastojke ( praktično to vam je smrznuto osvežavajuće, ali negazirano piće), ali mora sadržati minimum 5% voća ili odgovarajuću količinu prerađevine od voća.
Foto: Vitolda Klein

Nažalost, kako kaže Radmila Gajić Đorđević, sada imamo sladolede koji nisu od mleka.

„Na te gotove prah smeše prešle su i sve poslastičarnice u Beogradu. Vidite da je kod svih sladoled isti, nema razlike. Ne prave više ni slastičari sladoled od mleka i jaja. Poslednjih godina pojavile su se ekskluzivne poslastičarnice koje prave sladoled od mleka, ali cepaju sa cenom. Pa ko voli, neka izvoli – ako može da plati.“

Osnovni recept za sladoled od mleka

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 570 ml svežeg mleka
  • 50 g maslaca
  • nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema:

Umutiti žumance sa šećerom, pa dodati brašno. Za to vreme ugrejati mleko u koje ste dodali maslac, do vrenja i skinuti sa ringle. Dodavati to mleko u žumanca uz neprestano mešanje. Vratiti čitavu smesu ponovo u šerpu i kuvati na laganoj vatri, uz stalno mešanje drvenom kašikom dok se ne napravi kao krema. U tu kremu možete dodati po želji, otopljenu čokoladu, smiksane jagode, maline, šta god želite.

Stavite smesu u zamrzivač i, kad je polovično zamrznuta, izvadite iz zamrzivača, dobro je izmiksujte, pa ponovo vratite u zamrzivač. To možete ponoviti još koji put ako vam nije mrsko. Ovako se dobija lepa, glatka sladoledna masa, bez onih zaleđenih iglica. A ako imate kućni aparat za sladoled, blago vama, ne morate da vadite iz zamrzivača i miksate i ponavljate te dosadne radnje.

Recept za krem sladoled

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 2 pakovanja slatke pavlake od po 250 ml
  • 50-100 g čokolade
  • nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom, penasto, pa u to dodati neulupanu pavlaku i kuvati tu smesu na pari, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne kao krema. U ovu smesu možete po želji dodati otopljenu čokoladu. Skinuti sa ringle i mešati smesu dok se ne ohladi. Ovakvu smesu stavite u zamrzivač i ostavite da se dobro stegne. Dobićete lepu zamrznutu kremu, bez onih iglica leda. Ne morate da je vadite i ponavljate mešanje mikserom.

Izvor: Zadovoljna.rs
Naslovna fotografija: Amy Vann

Tags:

desertihrana za decuposlasticereceptiroditeljstvosladoled

Povezani članci

Jedan od najbrže rastućih tehnoloških centara najavio 100 hi-tech radnih mesta

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Zašto svi u Srbiji guglaju MIND dijetu i šta ona podrazumeva?

Next

Nebeski trkači iz dvadeset i pet zemalja na Staroj planini ovog vikenda

Next
10.06.2022.

Nebeski trkači iz dvadeset i pet zemalja na Staroj planini ovog vikenda

Previews
09.06.2022.

Zašto svi u Srbiji guglaju MIND dijetu i šta ona podrazumeva?

Najnovije

Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖