Recept za džem od šljiva iz rerne
Pravljenje džema od šljiva u rerni je relativno jednostavan proces.
Evo osnovnog recepta.
Sastojci:
2 kg šljiva (opranih, očišćenih i izvađenih koštica)
600-800 g šećera (količina šećera može biti prilagođena vašem ukusu i slatkoći šljiva),
1 limun (sok i narendana korica)
1 vanilin šećer (opciono)
Priprema:
Prethodno zagrijte rernu na 120°C.
Pripremite šljive tako što ćete ih oprati, očistiti od koštica i iseckati na manje komade. Možete ih ostaviti i cele, ako želite komadiće šljiva u džemu.
U velikoj posudi, pomešajte iseckane šljive sa šećerom i ostavite ih da odstoje oko 30 minuta. Šećer će početi da izvlači sok iz šljiva.
Nakon što su šljive odstojale, dodajte sok i narendanu koru limuna u posudu sa šljivama. Ovo će dati džemu osvježavajući ukus.
Sada prebacite posudu sa šljivama u prethodno zagrijanu rernu. Džem treba da se kuva u rerni na niskoj temperaturi kako bi se polako zgusnuo i šljive se pretvorile u mekanu i ukusnu masu. Ovo može potrajati 2-3 sata ili više, zavisno od količine šljiva i jačine rerne.
Povremeno promiješajte šljive tokom kuvanja kako biste ravnomerno rasporedili toplotu i sprečili da se džem ne uhvati za dno posude.
Kada je džem postigao željenu gustoću, izvadite ga iz rerne i pustite da se malo ohladi.
Vruć džem sipajte u sterilisane tegle i zatvorite ih čvrsto. Okrenite tegle naopako da se stvori vakuum i time produži rok trajanja džema.
Napomena: Prilikom pravljenja džema, budite pažljivi jer je šećer veoma vruć i može izazvati opekotine.
Uživajte u ukusnom domaćem džemu od šljiva!