Recept za hrskave krompiriće iz rerne koji ćete obožavati
Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da jede krompir u nekom obliku. Kuvan, pržen, pečen, ili kao pire – uvek nađe svoje mesto na trpezi bilo kao prilog, bilo kao glavno jelo. Jednostavan je za pripremu, te vam ne treba puno kulinarskog iskustva, a sa tanjira nestane za tili čas. Ukoliko je krompir vaš izbor uz meso, ribu ili ga jedete samog uz omiljeni sos i začine, ostanite sa nama i u nastavku. Pripremili smo recept koji ćete obožavati.
Na današnjem meniju je hrskav i začinjen krompir iz rerne, sa aromom crnog i belog luka. Ono što nam se posebno dopada jeste to što ne ostavlja tragove ulja na sve strane, kao što je slučaj sa prženim krompirom, a samim tim je i zdraviji. Umesto suncokretovog, možete koristiti maslinovo ulje i puter. Za bolji ukus, birajte crveni krompir, koji se u praksi koristi za pečenje, dok se beli više koristi za kuvanje. U redovima koji slede pročitajte šta vam je potrebno od sastojaka, te otkrijte postupak korak po korak.
Potrebno je:
2 supene kašike maslinovog ulja
2 supene kašike putera
1 kilogram krompira
1 veći crni luk
3 čena belog luka
pola kafene kašičice krupne soli
pola kafene kašičice crnog mlevenog bibera
2 supene kašike svežeg seckanog peršuna
Priprema:
1. Pripremite sve sastojke.
2. Uključite rernu na 220 ℃.
3. Sipajte maslinovo ulje i puter u pleh, pa ga stavite u rernu da se otopi.
4. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga po želji.
5. Isecite crni luk na komade srednje veličine.
6. Izgnječite beli luk.
7. U pleh prvo poređajte krompir, a zatim i crni i beli luk, pa sve dobro promešajte.
8. Pecite krompir oko sat vremena, ili dok ne primetite da je postao zlatnožut i hrskav. Ukoliko je potrebno, povremeno promešajte.
9. Pospite so i biber po ukusu.
10. Na samom kraju začinite peršunom i još jednom promešajte.
11. Servirajte uz salatu ili neki osvežavajući umak i uživajte u slasnom, ukusnom i aromatičnom obroku za sva čula!
Izvor: The Spruce Eats