Recept za najbolji paradajz sos
Paradajz sos jedan je od omiljenih dodataka brojnim letnjim jelima, bilo u kombinaciji s testeninom, povrćem ili mesom. A da biste dobili sos u kojem ćete uživati, najvažnije je da odaberete slatke paradajze koji ne sadrže previše vode.
Ovim pravilom vodi se poznata kuvarica Lidija Bastijanič, koja svom paradajz sosu voli da doda i malo ljutine, piše Punkufer.
Lidija inače nikada ne miksa paradajze u blenderu jer se skupi previše vazduha, a izgubi se i deo lepe boje. Bolje ih je naseckati ili samleti, a zatim dodati malo vode i ljutu papričicu. Kako biste dobili marinaru, sos koji je nešto ređi od tipičnog, gustog paradajz sosa, kuvajte ga 20 minuta i dobićete odličan ukus.
“Ovo je jedan od onih sosova koje morate probati, a kada to učinite, postaće vam jedan od standardnih recepata koje ćete često koristiti. Brz je, jednostavan i nutritivno dobar, a takođe je osnova za mnoge druge recepte. Možete ga i zamrznuti i mesecima čuvati u zamrzivaču. Iskoristite sočne zrele paradajze, a ako vam nisu pri ruci, možete upotrebiti i one iz konzerve”, savetuje kuvarica i dodaje kako u slučaju da koristite sveže paradajze možete slobodno povećati količinu maslinovog ulja. Takođe, umesto ljute papričice poslužiće i prstohvat čilija u zrnu.
Sastojci
- 60 ml maslinovog ulja (120 ml ako koristite paradajze iz limenke)
- 8 čenova belog luka
- 1400 g svežih zrelih paradajza ili 1 kg pelata iz limenke
- 1 ljuta papričica (peperoncino)
- 10 listova bosiljka
Priprema
- Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte zgnječeni beli luk i kuvajte oko 2 minuta.
- Dodajte paradajze i kuvajte dok ne mešavina ne prvori pa začinite solju i dodajte ljutu papričicu (koju kasnije možete izvaditi).
- Smanjite vatru, lomeći paradajze varjačom dok se kuvaju, sve dok se sos ne zgusne, oko 20 minuta. Dodajte bosiljak otprilike 5 minuta pre nego što sos bude gotov.
- Probajte sos i dodajte so i biber po ukusu.
Izvor: Punkufer