• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
paradajz sos
Foto: FotosDo / Shutterstock.com

Recept za najbolji paradajz sos

CityMagazine
07.07.2023. 2 min Recepti

Paradajz sos jedan je od omiljenih dodataka brojnim letnjim jelima, bilo u kombinaciji s testeninom, povrćem ili mesom. A da biste dobili sos u kojem ćete uživati, najvažnije je da odaberete slatke paradajze koji ne sadrže previše vode.

Ovim pravilom vodi se poznata kuvarica Lidija Bastijanič, koja svom paradajz sosu voli da doda i malo ljutine, piše Punkufer.

Lidija inače nikada ne miksa paradajze u blenderu jer se skupi previše vazduha, a izgubi se i deo lepe boje. Bolje ih je naseckati ili samleti, a zatim dodati malo vode i ljutu papričicu. Kako biste dobili marinaru, sos koji je nešto ređi od tipičnog, gustog paradajz sosa, kuvajte ga 20 minuta i dobićete odličan ukus.

“Ovo je jedan od onih sosova koje morate probati, a kada to učinite, postaće vam jedan od standardnih recepata koje ćete često koristiti. Brz je, jednostavan i nutritivno dobar, a takođe je osnova za mnoge druge recepte. Možete ga i zamrznuti i mesecima čuvati u zamrzivaču. Iskoristite sočne zrele paradajze, a ako vam nisu pri ruci, možete upotrebiti i one iz konzerve”, savetuje kuvarica i dodaje kako u slučaju da koristite sveže paradajze možete slobodno povećati količinu maslinovog ulja. Takođe, umesto ljute papričice poslužiće i prstohvat čilija u zrnu.

Sastojci

  • 60 ml maslinovog ulja (120 ml ako koristite paradajze iz limenke)
  • 8 čenova belog luka
  • 1400 g svežih zrelih paradajza ili 1 kg pelata iz limenke
  • 1 ljuta papričica (peperoncino)
  • 10 listova bosiljka

Priprema

  1. Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte zgnječeni beli luk i kuvajte oko 2 minuta.
  2. Dodajte paradajze i kuvajte dok ne mešavina ne prvori pa začinite solju i dodajte ljutu papričicu (koju kasnije možete izvaditi).
  3. Smanjite vatru, lomeći paradajze varjačom dok se kuvaju, sve dok se sos ne zgusne, oko 20 minuta. Dodajte bosiljak otprilike 5 minuta pre nego što sos bude gotov.
  4. Probajte sos i dodajte so i biber po ukusu.

Izvor: Punkufer

Oznake:

marinara sosparadajz sossos od paradajza

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prestanite da kucate u lubenice: ovo su tri prava načina kako da izaberete zrelu i sočnu voćku
Prethodni

Prestanite da kucate u lubenice: ovo su tri prava načina kako da izaberete zrelu i sočnu voćku

Slatko letnje osveženje od lubenice: Smuti idealan za vrele dane
Sledeći

Slatko letnje osveženje od lubenice: Smuti idealan za vrele dane

Sledeći
Slatko letnje osveženje od lubenice: Smuti idealan za vrele dane
08.07.2023.

Slatko letnje osveženje od lubenice: Smuti idealan za vrele dane

Prethodni
05.07.2023.

Prestanite da kucate u lubenice: ovo su tri prava načina kako da izaberete zrelu i sočnu voćku

Prestanite da kucate u lubenice: ovo su tri prava načina kako da izaberete zrelu i sočnu voćku

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖