Recept za najmirisniji doručak – zapečena ovsena kaša sa ukusom pite od jabuka!
Dosadila vam je klasična ovsena kaša za doručak? Imamo recept koji će vas oduševiti i vašu kuhinju ispuniti neodoljivim mirisom!
Ovaj recept posebno će obradovati sve ljubitelje pite od jabuka, jer je reč o zapečenoj ovsenoj kaši sa jabukama i dodacima. Naš savet je da ovaj zdrav, ukusan i zasitan recept pripremite uveče, jer ujutru verovatno nećete imati dovoljno vremena i volje za to. Ujutru gotovu ovsenu kašu samo ponovo zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj pećnici i poslužite, a možete je poneti i sa sobom za užinu ili desert.
Sastojci:
Za ovsenu kašu (za 1 porciju):
- 1/2 šolje ovsenih pahuljica
- 2 kašike javorovog sirupa ili meda
- 1/3 šolje sosa od jabuke *
- 1/2 šolje mleka po izboru
- 1/2 šolje rendane jabuke
- 2 kašike seckanih oraha
- prstohvat praška za pecivo
- prstohvat vanile
- 1/2 kašičice cimeta
- prstohvat muskatnog oraščića
* Jabuku oljuštite, iseckajte i kuvajte dok ne omekša. Izgnječite i dodajte kašičicu meda po ukusu.
Za dekoraciju:
- 1/2 jabuke
- 1 kašika seckanih oraha
- 1 kašika javorovog sirupa ili meda
- prstohvat cimeta
- prstohvat vanile
Priprema:
Prvo pripremite bazu od pahuljica. U blender stavite ovsene pahuljice, prašak za pecivo, javorov sirup, sos od jabuke, vanilu, cimet, muskatni oraščić i mleko. Sve zajedno izmešajte da dobijete glatku smesu.
Zatim narendajte oko pola šolje jabuke i iseckajte orahe, pa dodajte i njih u pripremljenu smesu i sve dobro promešajte.
Sve zajedno sipajte u modlu za pečenje ili pleh za mafine obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu proverite čačkalicom da li je pečeno.
Dok se kaša peče, polovinu jabuke isecite na sitne kockice. Stavite ih u šerpu zajedno sa orasima, javorovim sirupom, cimetom i vanilom. Sve zajedno pržite na laganoj vatri oko 5 do 7 minuta neprestano mešajući.
Kada je kaša pečena, izvadite je iz rerne i sačekajte da se malo ohladi, a zatim odozgo prelijte pripremljenim jabukama i uživajte u slasnom, aromatičnom doručku!
Savet plus: Ako kašu pečete uveče, ujutru u mikrotalasnoj posebno zagrejte pripremljene jabuke i servirajte ih odozgo. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Food Photographer | Jennifer Pallian/Unsplash