Recept za osvežavajuću granitu od lubenice
Poslastica koja je pred vama spaja slatkoću i kiselkastost, pa verujemo da će vam i te kako prijati tokom ovih vrelih dana. Ono što je dodatni plus, pored voća i šećera nije vam potrebno ništa više od sastojaka, ali ni aparata, kao što je slučaj sa pripremom sladoleda. Recept potiče sa juga Italije, tačnije Sicilije, a mi ćemo vam ponuditi jednu od brojnih varijanti, jer se ne morate ograničavati na lubenicu. Granita ne samo da rashlađuje, već i izgleda efektno, kao da je satkana od kristala, a možete je ukrasiti svežim bosiljkom ili narendanom limetom. Verujemo da ste nestrpljivi, te odmah prelazimo na postupak, koji može poslužiti i kao osnova za alkoholni koktel…
Sastojci:
- 6 šolja lubenice iseckane na parčiće i očišćene od semenki
- 3 isceđene limete
- 1/3 šolje šećera
Priprema:
- Prikupite sve sastojke.
- Stavite ih u blender.
- Isitnite ih dok ne poprime formu kaše.
- Upotrebite cediljku, tako što ćete u činiju presuti smesu iz blendera, iz više puta i uz pomoć kašike.
- Prespite proceđen sok u pleh srednje veličine, obložite ga plastičnom folijom i odložite u zamrzivač na 4 sata ili duže.
- Na samom kraju izvadite pleh i viljuškom izmrvite.
- Poslužite granitu u čašama, i dekorišite po želji.
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije: The Spruce / Leah Maroney