Recept za ribu u foliji na meksički način
Leto je pravi trenutak da isprobamo lagane morske specijalitete, kako u ribljem restoranu, ukoliko odmor provodimo u toplim krajevima, tako i kod kuće. Pored toga što su zdravi, ovakvi obroci prijaju nepcima i duši, te smo odlučili da vam ponudimo naš predlog za ručak ovih dana. Verujemo da će vam se dopasti sastojci, ali i način pripreme, a više detalja očekuje vas u nastavku…
Potrebno je:
450 g ribe zubatac (ili druge morske ribe)
2 šolje zelene paprike isečene na trake
360 ml salse (pikantnog paradajz sosa)
1 šolja seckanog crnog luka
1 šolja crnih maslina bez koštice
80 ml suvog crnog vina
3 čena belog luka
45 ml limunovog soka
2 kašike kapara
1 kašika maslinovog ulja
2 kašičice origana
1 kašičica kumina
1 kašičica soli
Priprema:
1. Prodinstajte zelenu papriku, crni i beli luk na maslinovom ulju, sve dok ne omekšaju.
2. Redom dodajte: salsu, crno vino, limunov sok, origano i kumin. Sačekajte da prokuva, a zatim smanjite temperaturu i krčkajte 8 minuta. Nakon tog vremena, šerpu sklonite sa vatre.
3. Zagrejte gril tiganj, a u međuvremenu pripremite aluminijumsku foliju, koju ćete iseći na 4 trake dužine 30 cm. Stavite četvrtinu ribe na svaki komad folije i prelijte četvrtinom sosa, pa zavijte foliju u paketić. Ponovite postupak sa ostala 3 parčeta ribe.
4. Stavite svaki na gril da se ispeče, za šta je potrebno okvirno 30 minuta na slabijoj vatri. Kada je riba pripremljena, servirajte je uz kolutove limuna.
Izvor: The Spruce Eats
Naslovni kolaž – fotografija levo: cooking.nytimes.com; fotografija desno: gourmettraveller.com.au