Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za osvežavajući tonik sa medom i đumbirom

AUTOR: CityMagazine 30 Aug, 2020
Recept za osvežavajući tonik sa medom i đumbirom

Piće koje vam predstavljamo danas nastaje fuzijom đumbira, jabukovog sirćeta, prirodnog zaslađivača, u ovom slučaju meda, i citrusnog voća. Ne postoji jedinstven naziv, ali je reč o domaćem toniku, za koji se veruje da potiče sa Kariba. Priprema se lako, a rezultat je pravi letnji užitak za sva čula. Važno je istaći još jedan njegov adut, a to su zdravi sastojci, koje naravno možete prilagođavati svom ukusu ili onome što imate pri ruci. Tonik možete čuvati u frižideru i do nedelju dana, a u redovima koji slede otkrijte više detalja, pre odlaska u nabavku.

Foto: healthfullyeverafter.co

Potrebno je:

¼ šolje iseckanog đumbira

3 do 4 šolje prokuvane vode

2 kašike jabukovog sirćeta

2 kašike meda

2 kašike limunovog soka, uz dodatak kriški po ukusu

Foto: louisehagger.co.uk

Priprema:

1. Za početak, pripremite sve sastojke.

2. Operite, oljuštite i iseckajte koren đumbira, s tim da u slučaju da koristite onaj organskog porekla, ne morate da uklanjate koru, jer sadrži najviše hranljivih sastojaka.

3. U manjoj šerpi prokuvajte šolju vode, pa dodajte đumbir. Sklonite sa vatre i ostavite da đumbir pusti svoje sokove, za šta je potrebno oko 10 minuta. Za to vreme voda će se i prohladiti.

4. Prespite vodu sa đumbirom u teglu zapremine 1 litar, i dodajte preostalu vodu. Zatim sipajte med, jabukovo sirće i limunov sok.

5. Dobro zatvorite, promućkajte i ostavite u frižideru da prenoći.

6. To bi bilo sve, a preporučena dnevna doza jeste od pola do jedne šolje. Piće poslužite rashlađeno ili uz nekoliko kockica leda i uživajte!

Kao što smo naveli, možete se poigravati i svaki put osnovni ukus obogatiti ili ga malo izmeniti, koristeći drugi zaslađivač, citrusno voće ili ubaciti začinsko bilje po želji.

Izvor: The Spruce Eats

Naslovni kolaž – fotografija levo: fixthephoto.com; fotografija desno: helencathcart.tumblr.com

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…