Recept za rum kolačiće: Ova poslastica nestaje sa stola za tren oka
Božićni i novogodišnji praznici su nezamislivi bez sitnih kolača, oni čine prazničnu trpezu još privlačnijom i posebnim, a u ove kolačice sa rumom – zaljubićete se.
Sastojci za rum kolačiće:
500 g mlevenog keksa
100 g pečenih mlevenih lešnika
125 g putera (sobne temperature)
70 g šećera u prahu
2 kesice rum šećera
1/2 boce ukusa ruma
50 g čokolade u prahu
1,7 dl (do 1,9 dl) ceđenog soka od pomorandže-
Čokoladna glazura:
200 g mlečne čokolade
1 dcl slatke pavlake
Još potrebno: mleveni keks mlevenih pečenih lešnika.
Priprema:
Prvo pripremite glazuru. U odgovarajućoj činiji izlomiti mlečnu čokoladu na manje komade i preliti preko slatkog vrhnja. Zagrejte na srednjoj vatri, mešajući dok se sva čokolada ne otopi. Ohladite smešu.
U mleveni biskvit dodajte lešnike, puter, šećer u prahu, rum šećer, aromu ruma i čokoladu u prahu. Promešaj. Količina ceđenog soka od pomorandže zavisi od vrste keksa koji koristite, pa sok dodajte postepeno kako ne biste previše razblažili smesu.
Ujednačenu smesu mesiti rukama dok se svi sastojci ne sjedine. Za formiranje kolačića koristite okrugli kalup od 4 cm.
Za jedan kolačić potrebno je oko 20 g smese.
Utisnite smesu u kalup i poravnajte, a na sredini kolačića, dok je još u kalupu, flašom arome ruma napravite udubljenje. Formirane kolačiće uvaljajte u mešavinu mlevenog keksa i mlevenih pečenih lešnika.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu.
Potom svaki kolač napunite čokoladnim filom. Čuvajte kolačiće pokrivene na sobnoj temperaturi, piše zadovoljna.hr.