Recepti za jela koja se ne kuvaju
Temperature sve više rastu, pa je dobro razmišljati o jelima koja se pripremaju bez vatre, a zadovoljavaju dnevne potrebe i nepca. Mi smo izdvojili nekoliko, za koje se nadamo da će vam se dopasti. Krenimo…
Špagete od tikvica sa rukolom, paradajzom i sirom
Potrebno je:
- 1-2 tikvice,
- kukuruz šećerac,
- 1 prstohvat kurkume,
- manja kriška feta sira,
- rukola,
- paradajz
Priprema:
Oljuštite tikvice i napravite špagete. Sredinu tikvica stavite u blender, a špagete u tanjir. Kukuruz šećerac stavite u blender. Dodajte zatim prstohvat kurkume, i feta sir, pa izmiksajte sastojke za sos. Prelijte sosom špagete i izmešajte. Odozgo dodajte rukolu i paradajz po želji.
Marinirane bukovače
Potrebno je:
- 200 g bukovača,
- rukola,
- prokelj,
- tamari sos,
- 1-2 čena belog luka,
- maslinovo ulje
Priprema:
Bukovače isecite na trake i pomešajte sa listovima rukole. Prokelj tanko isecite ili narendajte, pa dodajte pečurkama i rukoli. Od tamari sosa, maslinovog ulja i sitno isečenog belog luka napravite preliv i sipajte ga preko pečuraka, rukole i prokelja. Sačekajte desetak minuta da pečurke i povrće upiju marinadu, pa poslužite.
Gaspaćo
Potrebno je:
- 1 kg paradajza,
- 2 kašike sirćeta,
- 1 čen belog luka,
- 2 zelene paprike,
- 2 kašičice soli,
- 1 krastavac,
- 5 kašika maslinovog ulja,
- 1 glavica crnog luka
Priprema:
Odstranite koru sa starog hleba, pa sredinu stavite u činijicu i prelijte mlakom vodom. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da prekrije hleb. Dodajte so i maslinovo ulje, pa ostavite sa strane nekoliko minuta da hleb upije vodu i omekša. Oljuštite paradajz, isecite ga na veće komade i ubacite u blender. Očistite papriku, isecite je, pa i nju ubacite u blender. Isto to uradite i sa krastavcem, crnim i belim lukom.
Pošto ste dobro izblendali povrće, dodajte hleb i sirće pa izblendajte još jednom. Dolijte još vode da podesite gustinu supe i stavite u frižider da se dobro ohladi. Koliko vode ćete doliti zavisi od toga koliko vode je bilo u hlebu i koliko gustu supu želite. Uz dobro ohlađen gaspaćo poslužite hleb, papriku, krastavce i crni luk iseckane na sitne kockice.
Naslovna fotografija: Louis Hansel / Unsplash