Recepti za musaku Mike Dajmaka
Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da bude tako. Nadamo se da će te biti raspoloženi da isprobate varijante od patlidžana i paprike.
Musaka od patlidžana
plavi patlidžan – 1 kg; jaja – 2 kom; mleko – 500 ml;
brašno – 100 g; mleveno juneće meso – 500 g;
parmezan – 200 g; paradajz – 2 kom;
crni luk – 2 glavice; peršunov list – 1 veza; ulje; so
Kilogram plavog patlidžana valja oljuštiti i iseći na šnite debljine prsta. To se posoli i poređa u đevđir, posoli, pa ostavi oko pola sata da ispusti gorčinu ako je ima. Onda se opere pod mlazom vode i izbriše čistom krpom.
Smesa za pohovanje se priprema kao za palačinke (dva jajeta, mleko i voda pola-pola, malo soli, brašno), ali mnogo gušće. Patlidžani se umoče u ovu smesu pa pohuju na vrelom ulju.
Onda se pripremi bešamel: na puteru se proprže dve kašike mekog brašna i kašičica soli, pa na laganoj vatri, sve uz mešanje dodaje mleko, malo po malo da se masa ne zgruša. Kad je gotovo, skloni se sa vatre pa nastruže 100 grama parmezana.
I pored ovolikog posla, to još nije sve. Tek sledi fil:
Dve glavice crnog luka se očiste pa iseckaju sitno. Posoli se, pa na tihoj vatri dinsta dok luk ne smekša. Da zacakli, a nikako ne požuti. Onda se dva paradajza oljušte, iseckaju na kockice, pa pridruže luku i dinstaju dok višak tečnosti ne ispari. Ubaci se i pola kila mlevenog junećeg mesa, pa prži uz mešanje desetak minuta. Na samom kraju se doda još veza sitno seckanog peršunovog lista.
U zemljanu posudu se slaže ovim redom: pohovani patlidžan, fil, bešamel… tako tri puta, ali da na kraju bude samo bešamel, što se sve još obilno pospe parmezanom.
Peče se u rerni dok sir na vrhu ne poprimi boju starog zlata.
Musaka od paprika
crvena paprika šilja – 1 kg; crni luk – 2 kom;
mleveno meso – 500 g; mleko – 1 čaša;
jaja – 4 kom; brašno; ulje; biber; so; peršunov list
Bezbroj je načina da se pripremi nadev za musake. Ovo je jedan.
Mešano meso je od odležalog svežeg goveđeg, telećeg i svinjskog. I to nije bilo koje meso. Sve su delovi od vrata, potplećke i plećke, dva puta samleveni. Luk se proprži, posoli, pobiberi, pa ubaci meso i sve mešajući pirjani dok ne dobije lepu braonkastu boju. Na kraju se začini vezicom iseckanog peršunovog lista.
Naravno, paprike se ispeku, oljušte, skinu im se petelje da se dobiju šnicle, pa pohuju na pariski način. Dakle, prvo u mućena jaja, onda u brašno, na kraju opet u mućena jaja.
Dalje je samo ređanje: fil, paprika, fil, opet paprika… tako dok ima paprika i fila. Na kraju se sve zalije masom od prokuvanog mleka i svežih jaja (2 kom), pa u rerni zapeče na 200 stepeni do zlatne boje.
Izvor: Chantal Garnier on Unsplash