• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Recepti za musaku Mike Dajmaka

Recepti za musaku Mike Dajmaka

CityMagazine
02.10.2022. 2 min Recepti

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da bude tako. Nadamo se da će te biti raspoloženi da isprobate varijante od patlidžana i paprike.

Mu­sa­ka od pa­tli­dža­na

pla­vi pa­tli­džan – 1 kg; ja­ja – 2 kom; mle­ko – 500 ml;

bra­šno – 100 g; mle­ve­no ju­ne­će me­so – 500 g;

par­me­zan – 200 g; pa­ra­dajz – 2 kom;

cr­ni luk – 2 gla­vi­ce; per­šu­nov list – 1 ve­za; ulje; so

Ki­lo­gram pla­vog pa­tli­dža­na va­lja olju­šti­ti i ise­ći na šni­te de­blji­ne pr­sta. To se po­so­li i po­re­đa u đev­đir, posoli, pa osta­vi oko po­la sa­ta da is­pu­sti gor­či­nu ako je ima. On­da se ope­re pod mla­zom vo­de i iz­bri­še čistom kr­pom.

Sme­sa za po­ho­va­nje se pri­pre­ma kao za pa­la­čin­ke (dva ja­je­ta, mle­ko i vo­da po­la-po­la, ma­lo so­li, bra­šno), ali mno­go gu­šće. Pa­tli­dža­ni se umo­če u ovu sme­su pa po­hu­ju na vre­lom ulju.

On­da se pri­pre­mi be­ša­mel: na pu­te­ru se pro­pr­že dve ka­ši­ke me­kog bra­šna i ka­ši­či­ca so­li, pa na la­ga­noj va­tri, sve uz me­ša­nje do­da­je mle­ko, ma­lo po ma­lo da se ma­sa ne zgru­ša. Kad je go­to­vo, sklo­ni se sa va­tre pa na­stru­že 100 gra­ma par­me­za­na.

I po­red ovo­li­kog po­sla, to još ni­je sve. Tek sle­di fil:

Dve gla­vi­ce cr­nog lu­ka se oči­ste pa isec­ka­ju sit­no. Po­so­li se, pa na ti­hoj va­tri din­sta dok luk ne smek­ša. Da za­ca­kli, a ni­ka­ko ne po­žu­ti. On­da se dva pa­ra­daj­za olju­šte, isec­ka­ju na koc­ki­ce, pa pri­dru­že lu­ku i din­sta­ju dok vi­šak teč­no­sti ne is­pa­ri. Uba­ci se i po­la ki­la mle­ve­nog ju­ne­ćeg me­sa, pa pr­ži uz me­ša­nje de­se­tak minuta. Na sa­mom kra­ju se do­da još ve­za sit­no sec­ka­nog per­šu­no­vog li­sta.

U ze­mlja­nu po­su­du se sla­že ovim re­dom: po­ho­va­ni pat­li­džan, fil, be­ša­mel… ta­ko tri pu­ta, ali da na kra­ju bu­de sa­mo be­ša­mel, što se sve još obil­no pospe par­me­za­nom.

Pe­če se u rer­ni dok sir na vr­hu ne poprimi bo­ju sta­rog zla­ta.

Mu­sa­ka od pa­pri­ka

cr­ve­na pa­pri­ka ši­lja – 1 kg; cr­ni luk – 2 kom;

mle­ve­no me­so – 500 g; mle­ko – 1 ča­ša;

ja­ja – 4 kom; bra­šno; ulje; bi­ber; so; per­šu­nov list

Bez­broj je na­či­na da se pri­pre­mi na­dev za mu­sa­ke. Ovo je je­dan.

Me­ša­no me­so je od od­le­ža­log sve­žeg go­ve­đeg, te­le­ćeg i svinj­skog. I to ni­je bi­lo ko­je me­so. Sve su de­lo­vi od vra­ta, pot­pleć­ke i pleć­ke, dva pu­ta sa­mle­ve­ni. Luk se pro­pr­ži, po­so­li, po­bi­be­ri, pa uba­ci me­so i sve meša­ju­ći pir­ja­ni dok ne do­bi­je le­pu bra­on­ka­stu bo­ju. Na kra­ju se za­či­ni ve­zi­com isec­ka­nog per­šu­no­vog lista.

Na­rav­no, pa­pri­ke se is­pe­ku, olju­šte, ski­nu im se pe­te­lje da se do­bi­ju šnic­le, pa po­hu­ju na pa­ri­ski na­čin. Dakle, pr­vo u mu­će­na ja­ja, on­da u bra­šno, na kra­ju opet u mu­će­na ja­ja.

Da­lje je sa­mo re­đa­nje: fil, pa­pri­ka, fil, opet pa­pri­ka… ta­ko dok ima pa­pri­ka i fi­la. Na kra­ju se sve za­li­je masom od pro­ku­va­nog mle­ka i sve­žih ja­ja (2 kom), pa u rer­ni za­pe­če na 200 ste­pe­ni do zlat­ne bo­je.

Izvor: Chantal Garnier on Unsplash

Oznake:

Mika Dajmakmusakapaprikeplavi patlidžan

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?
Prethodni

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus
Sledeći

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Sledeći
Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus
06.10.2022.

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Prethodni
01.10.2022.

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖