Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da bude tako. Nadamo se da će te biti raspoloženi da isprobate varijante od patlidžana i paprike.

Mu­sa­ka od pa­tli­dža­na

pla­vi pa­tli­džan – 1 kg; ja­ja – 2 kom; mle­ko – 500 ml;

bra­šno – 100 g; mle­ve­no ju­ne­će me­so – 500 g;

par­me­zan – 200 g; pa­ra­dajz – 2 kom;

cr­ni luk – 2 gla­vi­ce; per­šu­nov list – 1 ve­za; ulje; so

Ki­lo­gram pla­vog pa­tli­dža­na va­lja olju­šti­ti i ise­ći na šni­te de­blji­ne pr­sta. To se po­so­li i po­re­đa u đev­đir, posoli, pa osta­vi oko po­la sa­ta da is­pu­sti gor­či­nu ako je ima. On­da se ope­re pod mla­zom vo­de i iz­bri­še čistom kr­pom.

Sme­sa za po­ho­va­nje se pri­pre­ma kao za pa­la­čin­ke (dva ja­je­ta, mle­ko i vo­da po­la-po­la, ma­lo so­li, bra­šno), ali mno­go gu­šće. Pa­tli­dža­ni se umo­če u ovu sme­su pa po­hu­ju na vre­lom ulju.

On­da se pri­pre­mi be­ša­mel: na pu­te­ru se pro­pr­že dve ka­ši­ke me­kog bra­šna i ka­ši­či­ca so­li, pa na la­ga­noj va­tri, sve uz me­ša­nje do­da­je mle­ko, ma­lo po ma­lo da se ma­sa ne zgru­ša. Kad je go­to­vo, sklo­ni se sa va­tre pa na­stru­že 100 gra­ma par­me­za­na.

I po­red ovo­li­kog po­sla, to još ni­je sve. Tek sle­di fil:

Dve gla­vi­ce cr­nog lu­ka se oči­ste pa isec­ka­ju sit­no. Po­so­li se, pa na ti­hoj va­tri din­sta dok luk ne smek­ša. Da za­ca­kli, a ni­ka­ko ne po­žu­ti. On­da se dva pa­ra­daj­za olju­šte, isec­ka­ju na koc­ki­ce, pa pri­dru­že lu­ku i din­sta­ju dok vi­šak teč­no­sti ne is­pa­ri. Uba­ci se i po­la ki­la mle­ve­nog ju­ne­ćeg me­sa, pa pr­ži uz me­ša­nje de­se­tak minuta. Na sa­mom kra­ju se do­da još ve­za sit­no sec­ka­nog per­šu­no­vog li­sta.

U ze­mlja­nu po­su­du se sla­že ovim re­dom: po­ho­va­ni pat­li­džan, fil, be­ša­mel… ta­ko tri pu­ta, ali da na kra­ju bu­de sa­mo be­ša­mel, što se sve još obil­no pospe par­me­za­nom.

Pe­če se u rer­ni dok sir na vr­hu ne poprimi bo­ju sta­rog zla­ta.

Mu­sa­ka od pa­pri­ka

cr­ve­na pa­pri­ka ši­lja – 1 kg; cr­ni luk – 2 kom;

mle­ve­no me­so – 500 g; mle­ko – 1 ča­ša;

ja­ja – 4 kom; bra­šno; ulje; bi­ber; so; per­šu­nov list

Bez­broj je na­či­na da se pri­pre­mi na­dev za mu­sa­ke. Ovo je je­dan.

Me­ša­no me­so je od od­le­ža­log sve­žeg go­ve­đeg, te­le­ćeg i svinj­skog. I to ni­je bi­lo ko­je me­so. Sve su de­lo­vi od vra­ta, pot­pleć­ke i pleć­ke, dva pu­ta sa­mle­ve­ni. Luk se pro­pr­ži, po­so­li, po­bi­be­ri, pa uba­ci me­so i sve meša­ju­ći pir­ja­ni dok ne do­bi­je le­pu bra­on­ka­stu bo­ju. Na kra­ju se za­či­ni ve­zi­com isec­ka­nog per­šu­no­vog lista.

Na­rav­no, pa­pri­ke se is­pe­ku, olju­šte, ski­nu im se pe­te­lje da se do­bi­ju šnic­le, pa po­hu­ju na pa­ri­ski na­čin. Dakle, pr­vo u mu­će­na ja­ja, on­da u bra­šno, na kra­ju opet u mu­će­na ja­ja.

Da­lje je sa­mo re­đa­nje: fil, pa­pri­ka, fil, opet pa­pri­ka… ta­ko dok ima pa­pri­ka i fi­la. Na kra­ju se sve za­li­je masom od pro­ku­va­nog mle­ka i sve­žih ja­ja (2 kom), pa u rer­ni za­pe­če na 200 ste­pe­ni do zlat­ne bo­je.

Izvor: Chantal Garnier on Unsplash

Najčitanije

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Piroške sa sirom

Vikend je pravo vreme za pripremu peciva za doručak, pa u skladu sa tim donosimo jedan recept, za koji mislimo…

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…