• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Recepti za musaku Mike Dajmaka

Recepti za musaku Mike Dajmaka

CityMagazine
02.10.2022. 2 min Recepti

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da bude tako. Nadamo se da će te biti raspoloženi da isprobate varijante od patlidžana i paprike.

Mu­sa­ka od pa­tli­dža­na

pla­vi pa­tli­džan – 1 kg; ja­ja – 2 kom; mle­ko – 500 ml;

bra­šno – 100 g; mle­ve­no ju­ne­će me­so – 500 g;

par­me­zan – 200 g; pa­ra­dajz – 2 kom;

cr­ni luk – 2 gla­vi­ce; per­šu­nov list – 1 ve­za; ulje; so

Ki­lo­gram pla­vog pa­tli­dža­na va­lja olju­šti­ti i ise­ći na šni­te de­blji­ne pr­sta. To se po­so­li i po­re­đa u đev­đir, posoli, pa osta­vi oko po­la sa­ta da is­pu­sti gor­či­nu ako je ima. On­da se ope­re pod mla­zom vo­de i iz­bri­še čistom kr­pom.

Sme­sa za po­ho­va­nje se pri­pre­ma kao za pa­la­čin­ke (dva ja­je­ta, mle­ko i vo­da po­la-po­la, ma­lo so­li, bra­šno), ali mno­go gu­šće. Pa­tli­dža­ni se umo­če u ovu sme­su pa po­hu­ju na vre­lom ulju.

On­da se pri­pre­mi be­ša­mel: na pu­te­ru se pro­pr­že dve ka­ši­ke me­kog bra­šna i ka­ši­či­ca so­li, pa na la­ga­noj va­tri, sve uz me­ša­nje do­da­je mle­ko, ma­lo po ma­lo da se ma­sa ne zgru­ša. Kad je go­to­vo, sklo­ni se sa va­tre pa na­stru­že 100 gra­ma par­me­za­na.

I po­red ovo­li­kog po­sla, to još ni­je sve. Tek sle­di fil:

Dve gla­vi­ce cr­nog lu­ka se oči­ste pa isec­ka­ju sit­no. Po­so­li se, pa na ti­hoj va­tri din­sta dok luk ne smek­ša. Da za­ca­kli, a ni­ka­ko ne po­žu­ti. On­da se dva pa­ra­daj­za olju­šte, isec­ka­ju na koc­ki­ce, pa pri­dru­že lu­ku i din­sta­ju dok vi­šak teč­no­sti ne is­pa­ri. Uba­ci se i po­la ki­la mle­ve­nog ju­ne­ćeg me­sa, pa pr­ži uz me­ša­nje de­se­tak minuta. Na sa­mom kra­ju se do­da još ve­za sit­no sec­ka­nog per­šu­no­vog li­sta.

U ze­mlja­nu po­su­du se sla­že ovim re­dom: po­ho­va­ni pat­li­džan, fil, be­ša­mel… ta­ko tri pu­ta, ali da na kra­ju bu­de sa­mo be­ša­mel, što se sve još obil­no pospe par­me­za­nom.

Pe­če se u rer­ni dok sir na vr­hu ne poprimi bo­ju sta­rog zla­ta.

Mu­sa­ka od pa­pri­ka

cr­ve­na pa­pri­ka ši­lja – 1 kg; cr­ni luk – 2 kom;

mle­ve­no me­so – 500 g; mle­ko – 1 ča­ša;

ja­ja – 4 kom; bra­šno; ulje; bi­ber; so; per­šu­nov list

Bez­broj je na­či­na da se pri­pre­mi na­dev za mu­sa­ke. Ovo je je­dan.

Me­ša­no me­so je od od­le­ža­log sve­žeg go­ve­đeg, te­le­ćeg i svinj­skog. I to ni­je bi­lo ko­je me­so. Sve su de­lo­vi od vra­ta, pot­pleć­ke i pleć­ke, dva pu­ta sa­mle­ve­ni. Luk se pro­pr­ži, po­so­li, po­bi­be­ri, pa uba­ci me­so i sve meša­ju­ći pir­ja­ni dok ne do­bi­je le­pu bra­on­ka­stu bo­ju. Na kra­ju se za­či­ni ve­zi­com isec­ka­nog per­šu­no­vog lista.

Na­rav­no, pa­pri­ke se is­pe­ku, olju­šte, ski­nu im se pe­te­lje da se do­bi­ju šnic­le, pa po­hu­ju na pa­ri­ski na­čin. Dakle, pr­vo u mu­će­na ja­ja, on­da u bra­šno, na kra­ju opet u mu­će­na ja­ja.

Da­lje je sa­mo re­đa­nje: fil, pa­pri­ka, fil, opet pa­pri­ka… ta­ko dok ima pa­pri­ka i fi­la. Na kra­ju se sve za­li­je masom od pro­ku­va­nog mle­ka i sve­žih ja­ja (2 kom), pa u rer­ni za­pe­če na 200 ste­pe­ni do zlat­ne bo­je.

Izvor: Chantal Garnier on Unsplash

Oznake:

Mika Dajmakmusakapaprikeplavi patlidžan

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?
Prethodni

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus
Sledeći

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Sledeći
Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus
06.10.2022.

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Prethodni
01.10.2022.

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    CityMagazine
    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine
    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖