Recepti za ultimativne prolećne deserte
Sada kada smo svi zbog nemilih okolnosti u svojim kućama, vreme je da se konačno pozabavimo stvarima za koje do sada nismo imali vremena. To uključuje i isprobavanje novih recepata, zbog čega će tri poslastice u nastavku učiniti da se podsetite kako je proleće stiglo.
Limun torta
Sada je pravo vreme da proslavite ovaj predivni citrus, tako što ćete ga inkorporirati u svaki elment ove osvežavajuće torte.
Sastojci za testo
- 1 ½ šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 šolja šećera
- 170 g putera
- 3 jajeta
- 1 kašičica soka od limuna
- narendana kora jednog limuna
Sastojci za fil
- ½ šolje šećera
- 60 g putera
- 2 jajeta
- sok i narendana kora jednog limuna
Sastojci za glazuru
- ½ šolje šećera u prahu
- 3 kašičice soka od limuna
- narendana kora jednog limuna
Priprema
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Puterom ili biljnim uljem premažite okrugli kalup u kom ćete peći testo za tortu. Sve sastojke za testo sipajte u jednu činiju, pa ih ručnim mikserom mutite, dok ne dobijete sjedinjenu i kompaktnu smesu. Testo podelite na dva jednaka dela, pa pecite iz dva puta u okruglom kalupu, na oko 25 minuta. Za to vreme napravite fil. Prvo, u jednoj činiji promešajte šećer i narendanu koru limuna, a u drugoj umutite jaja sa sokom od limuna. Onda prelijte jaja sa limunom preko šećera i kore limuna, te dodajte puter isečen na kockice. Činiju stavite preko šerpe sa malo kipuće vode, povremeno mešajte, sve dok ne dobijete gust fil, a to će se desiti za 20 minuta. Kada testo bude pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Isecite ga po dužini na dva dela, premažite filom, i složite jedan preko drugog. Dobićete tortu od četiri sloja, preko koje na kraju treba da sipate glazuru. Ona se pravi jednostavno. U činijicu stavite koru limuna i šećer u prahu, a onda polako dodajte sok od limuna, sve vreme mešajući. Pustite da glazura odstoji 5 minuta, a zatim je tupim nožem premažite preko torte.
Tart sa jagodama
Nema ko ne voli jagode, zbog čega one treba da budu glavna zvezda ovog jednostavnog tarta.
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 1 ½ šolje na pola isečenih jagoda
- 1 ½ kašičica šećera
- 1 šolja šlaga
- ½ kašičice vanila ekstrakta
- prah šećer za dekoraciju
Priprema
Ugrejte rernu na 180 C. Stavite lisnato testo u četvrtastu posudu za pečenje, koju ste prethodno premazali puterom ili uljem. Pravilno aranžirajte jagode svuda po testu, ostavljajući po 1 cm slobodan sa svake strane. Pospite jagode šećerom, a zatim pecite tart na 15-20 minuta. Za to vreme u šlag umutite vanilin ekstrakt. Ispečen tart ostavite da se malo ohladi, zatim ga pospite šećerom u prahu, i odmah služite uz vanila šlag.
Sladoled od malina
Voćni sladoled idealan je za lepo vreme, posebno ako je sa malinama i u domaćoj izradi.
Sastojci
- ¾ šolje mleka
- ¾ šolje slatke pavlake
- 2/3 šolje šećera
- 2 šolje grčkog jogurta
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1 šolja malina
- 1 kašika šećera
Priprema
U šerpicu sipajte mleko, slatku pavlaku, i šećer. Kuvajte na blagoj vatri 2-3 minuta, dok se šećer ne istopi. Ostavite šerpicu sa strane i pustite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt i vanila ekstrakt, pa dodajte ohlađeno mleko. Dobro promešajte, pa stavite u frižider na pola sata. U blender ubacite maline i šećer, te napravite pire. Procedite ga kroz cediljku, ukoliko hoćete da se otarasite semenki. Pire od malina umešajte u činiju sa grčkim jogurtom koja je stajala u frižideru. Prebacite smesu u plastičnu posudu sa poklopcem, a zatim odložite u zamrzivač na najmanje 3-4 sata. Sladoled služite u činijici, ili u kornetima koje ste kupili u lokalnoj poslastičarnici.
Naslovna slika: www.the-farmersdaughter.com
No Comment! Be the first one.