Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recepti za ultimativne prolećne deserte

AUTOR: Isidora Spasić 21 Mar, 2020
Recepti za ultimativne prolećne deserte

Sada kada smo svi zbog nemilih okolnosti u svojim kućama, vreme je da se konačno pozabavimo stvarima za koje do sada nismo imali vremena. To uključuje i isprobavanje novih recepata, zbog čega će tri poslastice u nastavku učiniti da se podsetite kako je proleće stiglo.

Foto: www.thebusinesswomanskitchen.de

Limun torta

Sada je pravo vreme da proslavite ovaj predivni citrus, tako što ćete ga inkorporirati u svaki elment ove osvežavajuće torte.

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za testo

  • 1 ½ šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 170 g putera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica soka od limuna
  • narendana kora jednog limuna

Sastojci za fil

  • ½ šolje šećera
  • 60 g putera
  • 2 jajeta
  • sok i narendana kora jednog limuna

Sastojci za glazuru

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 3 kašičice soka od limuna
  • narendana kora jednog limuna
Foto: www.twopeasinablog.com

Priprema

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Puterom ili biljnim uljem premažite okrugli kalup u kom ćete peći testo za tortu. Sve sastojke za testo sipajte u jednu činiju, pa ih ručnim mikserom mutite, dok ne dobijete sjedinjenu i kompaktnu smesu. Testo podelite na dva jednaka dela, pa pecite iz dva puta u okruglom kalupu, na oko 25 minuta. Za to vreme napravite fil. Prvo, u jednoj činiji promešajte šećer i narendanu koru limuna, a u drugoj umutite jaja sa sokom od limuna. Onda prelijte jaja sa limunom preko šećera i kore limuna, te dodajte puter isečen na kockice. Činiju stavite preko šerpe sa malo kipuće vode, povremeno mešajte, sve dok ne dobijete gust fil, a to će se desiti za 20 minuta. Kada testo bude pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Isecite ga po dužini na dva dela, premažite filom, i složite jedan preko drugog. Dobićete tortu od četiri sloja, preko koje na kraju treba da sipate glazuru. Ona se pravi jednostavno. U činijicu stavite koru limuna i šećer u prahu, a onda polako dodajte sok od limuna, sve vreme mešajući. Pustite da glazura odstoji 5 minuta, a zatim je tupim nožem premažite preko torte.

Foto: www.dessertfortwo.com

Tart sa jagodama

Nema ko ne voli jagode, zbog čega one treba da budu glavna zvezda ovog jednostavnog tarta.

Foto: www.thecomfortofcooking.com

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1 ½ šolje na pola isečenih jagoda
  • 1 ½ kašičica šećera
  • 1 šolja šlaga
  • ½ kašičice vanila ekstrakta
  • prah šećer za dekoraciju
Foto: www.freefoodphotos.com

Priprema

Ugrejte rernu na 180 C. Stavite lisnato testo u četvrtastu posudu za pečenje, koju ste prethodno premazali puterom ili uljem. Pravilno aranžirajte jagode svuda po testu, ostavljajući po 1 cm slobodan sa svake strane. Pospite jagode šećerom, a zatim pecite tart na 15-20 minuta. Za to vreme u šlag umutite vanilin ekstrakt. Ispečen tart ostavite da se malo ohladi, zatim ga pospite šećerom u prahu, i odmah služite uz vanila šlag.

Foto: www.thecomfortofcooking.com

Sladoled od malina

Voćni sladoled idealan je za lepo vreme, posebno ako je sa malinama i u domaćoj izradi.

Foto: www.5boysbaker.com

Sastojci

  • ¾ šolje mleka
  • ¾ šolje slatke pavlake
  • 2/3 šolje šećera
  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 šolja malina
  • 1 kašika šećera
Foto: www.flickr.com

Priprema

U šerpicu sipajte mleko, slatku pavlaku, i šećer. Kuvajte na blagoj vatri 2-3 minuta, dok se šećer ne istopi. Ostavite šerpicu sa strane i pustite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt i vanila ekstrakt, pa dodajte ohlađeno mleko. Dobro promešajte, pa stavite u frižider na pola sata. U blender ubacite maline i šećer, te napravite pire. Procedite ga kroz cediljku, ukoliko hoćete da se otarasite semenki. Pire od malina umešajte u činiju sa grčkim jogurtom koja je stajala u frižideru. Prebacite smesu u plastičnu posudu sa poklopcem, a zatim odložite u zamrzivač na najmanje 3-4 sata. Sladoled služite u činijici, ili u kornetima koje ste kupili u lokalnoj poslastičarnici.

Foto: www.bbc.co.uk

Naslovna slika: www.the-farmersdaughter.com

Najčitanije

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Proteklih nekoliko dana ceo svet bruji o Svetskom prvenstvu u fudbalu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Naser, žena…

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih, i po mišljenju mnogih, toksičnih normi. Nakon što je vekovima bila okarakterisana…

Severina pozirala u kupaćem 380 metara ispod mora i izgleda senzacionalno

Severina uživa u predivnom Jordanu, a nakon istraživanja pustinje, spustila se do Mrtvog mora gde je odlučila da na svojoj…

“Gde si lave”: Ibrahimović čestitao Đokoviću pobedu na srpskom

Čuveni Zlatan Ibrahimović, iliti za ostatak sveta Ibra, je u mnogo navrata iskazao poštovanje prema Đokoviću, pa i ne iznenađuje…

Prema jednom istraživanju ova 3 simptoma se javljaju mesec dana pre srčanog udara

Mesec dana uoči kobnog srčanog udara javljaju se tri simptoma, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u „The Lancet Public Health”. Naime, znaci upozorenja…

Koliko boja vidite na ovoj slici? Optička iluzija izazvala raspravu, neko vidi 20, a neko samo 3

Broj boja koji vidite najviše zavisi od ekrana uređaja s kog gledate sliku; bilo da je reč o smartfonu, prenosnom…

Najnovije - Gastro

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…

Lažni čokoladni puding od samo dva sastojka: Ne kuva se, ne peče i ne lepi za butine

Ako ste ljubitelj čokoladnog pudinga, ali ne volite višak kalorija koji “pakuje” u vaše butine, probajte ovu zdravu zamenu od…