Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recepti za ultimativne prolećne deserte

AUTOR: Isidora Spasić 21 Mar, 2020
Recepti za ultimativne prolećne deserte

Sada kada smo svi zbog nemilih okolnosti u svojim kućama, vreme je da se konačno pozabavimo stvarima za koje do sada nismo imali vremena. To uključuje i isprobavanje novih recepata, zbog čega će tri poslastice u nastavku učiniti da se podsetite kako je proleće stiglo.

Foto: www.thebusinesswomanskitchen.de

Limun torta

Sada je pravo vreme da proslavite ovaj predivni citrus, tako što ćete ga inkorporirati u svaki elment ove osvežavajuće torte.

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za testo

  • 1 ½ šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 170 g putera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica soka od limuna
  • narendana kora jednog limuna

Sastojci za fil

  • ½ šolje šećera
  • 60 g putera
  • 2 jajeta
  • sok i narendana kora jednog limuna

Sastojci za glazuru

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 3 kašičice soka od limuna
  • narendana kora jednog limuna
Foto: www.twopeasinablog.com

Priprema

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Puterom ili biljnim uljem premažite okrugli kalup u kom ćete peći testo za tortu. Sve sastojke za testo sipajte u jednu činiju, pa ih ručnim mikserom mutite, dok ne dobijete sjedinjenu i kompaktnu smesu. Testo podelite na dva jednaka dela, pa pecite iz dva puta u okruglom kalupu, na oko 25 minuta. Za to vreme napravite fil. Prvo, u jednoj činiji promešajte šećer i narendanu koru limuna, a u drugoj umutite jaja sa sokom od limuna. Onda prelijte jaja sa limunom preko šećera i kore limuna, te dodajte puter isečen na kockice. Činiju stavite preko šerpe sa malo kipuće vode, povremeno mešajte, sve dok ne dobijete gust fil, a to će se desiti za 20 minuta. Kada testo bude pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Isecite ga po dužini na dva dela, premažite filom, i složite jedan preko drugog. Dobićete tortu od četiri sloja, preko koje na kraju treba da sipate glazuru. Ona se pravi jednostavno. U činijicu stavite koru limuna i šećer u prahu, a onda polako dodajte sok od limuna, sve vreme mešajući. Pustite da glazura odstoji 5 minuta, a zatim je tupim nožem premažite preko torte.

Foto: www.dessertfortwo.com

Tart sa jagodama

Nema ko ne voli jagode, zbog čega one treba da budu glavna zvezda ovog jednostavnog tarta.

Foto: www.thecomfortofcooking.com

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1 ½ šolje na pola isečenih jagoda
  • 1 ½ kašičica šećera
  • 1 šolja šlaga
  • ½ kašičice vanila ekstrakta
  • prah šećer za dekoraciju
Foto: www.freefoodphotos.com

Priprema

Ugrejte rernu na 180 C. Stavite lisnato testo u četvrtastu posudu za pečenje, koju ste prethodno premazali puterom ili uljem. Pravilno aranžirajte jagode svuda po testu, ostavljajući po 1 cm slobodan sa svake strane. Pospite jagode šećerom, a zatim pecite tart na 15-20 minuta. Za to vreme u šlag umutite vanilin ekstrakt. Ispečen tart ostavite da se malo ohladi, zatim ga pospite šećerom u prahu, i odmah služite uz vanila šlag.

Foto: www.thecomfortofcooking.com

Sladoled od malina

Voćni sladoled idealan je za lepo vreme, posebno ako je sa malinama i u domaćoj izradi.

Foto: www.5boysbaker.com

Sastojci

  • ¾ šolje mleka
  • ¾ šolje slatke pavlake
  • 2/3 šolje šećera
  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 šolja malina
  • 1 kašika šećera
Foto: www.flickr.com

Priprema

U šerpicu sipajte mleko, slatku pavlaku, i šećer. Kuvajte na blagoj vatri 2-3 minuta, dok se šećer ne istopi. Ostavite šerpicu sa strane i pustite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt i vanila ekstrakt, pa dodajte ohlađeno mleko. Dobro promešajte, pa stavite u frižider na pola sata. U blender ubacite maline i šećer, te napravite pire. Procedite ga kroz cediljku, ukoliko hoćete da se otarasite semenki. Pire od malina umešajte u činiju sa grčkim jogurtom koja je stajala u frižideru. Prebacite smesu u plastičnu posudu sa poklopcem, a zatim odložite u zamrzivač na najmanje 3-4 sata. Sladoled služite u činijici, ili u kornetima koje ste kupili u lokalnoj poslastičarnici.

Foto: www.bbc.co.uk

Naslovna slika: www.the-farmersdaughter.com

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…