• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Carske mrvice

Retro kuhinja: Carske mrvice

Isidora Spasić
19.06.2021. 3 min Recepti

Carske mrvice, poznate i kao Carski omlet, ili kao Carske palačinke, postoje još od druge polovine XIX veka. Recept je nastao u Austriji, ali se ubrzo proširio celom Austrougarskom monarhijom, pa i znatno šire. Originalno su poznate kao Kajzeršmar(e)n – na nemačkom: Kaiserschmarr(e)n – i ovaj izraz kod nas se i danas ponegde održao, uglavnom u Vojvodini. Recept je smišljen za jednog cara, ali on je velikodušno dopustio da bude dostupan svima.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.cleverleben.at

Kratka istorija

Autor recepta ostao je poznat samo po imenu – Leopold, i bio je glavni kuvar cara i kralja Franca Jozefa (1830-1916), koji je bio na čelu Habzburške monarhije.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.commons.wikimedia.org

Dakle, recept je smišljen kao omlet/palačinke, ali ako bi kojim nesrećnim slučajem sadržina bila prepečena, ili bi se pretvorila u froncle, onda se sve pravilo iznova, a to što baš i nije naročito uspelo davano je personalu kuhinje ili posluzi. Nekom prilikom car i kralj Franc Jozef zašao je u kuhinju, primetio je šta se jede, zatražio je da proba, i nakon toga je rekao: „Od sada će se za mene Carski omlet praviti samo na ovaj način!“ Tako su od omleta/palačinki nastale – mrvice.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.emmikochteinfach.de

Druga legendarno/anegdotalna verzija kaže da je isti omlet zapravo smišljen za suprugu Franca Jozefa – za caricu i kraljicu Elizabetu (1837-1898), poznatu i po nadimku „Sisi“, jer je izrazila želju za nekim „lakšim desertom”. Ali, pošto se njoj slatkiš ni na prvi pogled nije dopao, i samo je odgurnula tanjir, Franc Jozef je iznervirano i egzaltirano rekao: „Na geb’ er mir halt den Schmarren her, den unser Leopold da wieder z’sammenkocht hat“, a što je, u slobodnom prevodu, značilo: „Pa, dajte meni tu koještariju koju je naš Leopold ponovo skuvao!” Pošto je probao, dotična „koještarija“ odmah je prerasla u njegov omiljeni slatkiš!

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.pt.m.wikipedia.org

Originalni recept

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 2 kašike kristal šećera
  • 150 ml mleka
  • 180 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 kašike (40-50 g) putera
  • 1 kašičica šećera u prahu (za posipanje)

prilog: sos od šljiva ili jabuka

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.emmikochteinfach.de

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanaca u posebne posude. U žumanca dodati šećer, i penasto umešati. Zatim dodati mleko, i pomalo dodajući brašno umešati žičanom mutilicom u jednoličnu smesu, bez grudvica. U belanca dodati prstohvat soli, pa istom žičanom mutilicom umutiti u čvrsti šam. Zatim, kašiku po kašiku, šam dodavati žumancima, i mutilicom sve lagano sjediniti. Zagrejati veći tiganj, istopiti puter, pa uliti svu smesu. Nakon 3 do 4 minuta, kad se smesa lagano zapeče, a odozgo je i dalje skoro tečna, uz pomoć dve viljuške podeliti na četiri dela, i svaki okrenuti na drugu stranu. Zapeći i sa te strane, 1 do 2 minuta, pa istim viljuškama sve pokidati na komadiće. Propeći još malo, mešajući, da koji komadić ne bi ostao presan, i dobro pazeći da ništa ne zagori. Istresti na tanjir, i posuti šećerom u prahu.

Pre šećera u prahu, originalni recept zahteva da se Carske mrvice preliju sosom od šljiva ili jabuka.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.essen-und-trinken.de

Sos od šljiva („Zwetschkenröster”)

Sastojci

  • 1 kg zrelih plavih šljiva
  • 100-200 g šećera u kristalu (u zavisnosti od slatkoće šljiva)
  • štapić cimeta
  • čašica nekog slatkog likera (ili kašičica ekstrakta ruma)
  • 3-4 kapi limuna
  • voda
Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.schninskitchen.de

Priprema

Šljivama odstraniti koštice, prepoloviti ih, posuti šećerom, i dodati cimet, liker/rum i limun. Preliti vodom dovoljnom da sve jedva ogrezne, i kuvati na srednjoj vatri, polupokriveno, sve dok šljive omekšaju, a kožica se malo savije. Preliti u činiju, i sačekati da se prohladi.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.oetker.at

Naslovna slika: www.kuechengoetter.de i www.dinnerwithjulie.com

Oznake:

deserthranakuhinjakuvanjeposlasticaretroslatkisvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati
Prethodni

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati

Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti
Sledeći

Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti

Sledeći
Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti
23.06.2021.

Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti

Prethodni
17.06.2021.

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine
    leptirica
    Bila je Čkaljina mezimica, bila je Leptirica od koje je strepela cela Jugoslavija, a onda je nestala sa scene
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖