Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Retro kuhinja: „Grenadir marš“ i „Ajnpren supa“

AUTOR: Isidora Spasić 14 May, 2022
Retro kuhinja: „Grenadir marš“ i „Ajnpren supa“

Slede dva jednostavna recepta, ali sve što je jednostavno često pretpostavlja komplikovana objašnjenja. Tako će biti i u ovom prilogu! Malo ko danas zna za Grenadir marš, a verovatno još manje za Ajnpren supu. Međutim, ako „pojasnimo“, svakako će biti razumljivije: Grenadir marš poznat je i kao Nasuvo sa krompirom, a Ajnpren supa kao Zapržena supa.

Istorijat

Foto: www.kochenmitlisa.at i www.frischgekocht.billa.at

Za početak, navedimo čuvenu, i veoma ispravnu i tačnu rečenicu: „Vojnici nikada u bitku ne kreću praznih stomaka!“ Kada je Napoleon Bonaparta odlučio da osvoji Evropu, 1805. godine, sve je dobro promislio i isplanirao, pa je tako 2. decembra iste godine, kod Austerlica, pobedio vojsku Austrije i Rusije. Nije nam tema vojna istorija, pa da skratimo priču! Godine 1812. Napoleon je krenuo, ni manje ni više nego na – carsku Rusiju. I, tu se grdno prevario!

A prevario se iz dva razloga. Prvo, nije računao na „generala Zimu“, jer Francuzi ne umeju da ratuju tokom zime, a Rusi su umeli. Drugi razlog bila je – hrana! Austrijanci su Rusima dali dva recepta za dobru ishranu vojnika – za Grenadir marš i za Ajnpren supu! Ledena zima, i dobro nahranjeni ruski vojnici, Napoleona su zauvek proterali iz Rusije, ali i iz, kako se ispostavilo, onog dela Evrope koji je Napoleon želeo da osvoji.

Foto: www.hungarytoday.hu i www.merano-suedtirol.it

Grenadir marš

Jasno je da se radi o vojnicima (grenadirima) koji treba da umarširaju u bitku, i da imaju dovoljno energije za to. Izvorno, na nemačkom, piše se Grenadiermarsch. Ovo jelo danas je rasprostranjeno širom Evrope, naročito u njenim istočnim delovima. Kod nas je naročito omiljeno u Vojvodini, pa zato i nosi alternativno, pomalo lokalno ime – Nasuvo sa krompirom.

Recept

Potrebno

  • 1 kg belog krompira
  • 300 g testenine (najbolje su domaće „flekice“!)
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 g dimljene slanine
  • 1 dl ulja
  • so i biber
  • kašičica aleve paprike

Priprema

Krompir skuvati u ljusci. Potom ga oljuštiti i iseći na kockice. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi, pa procediti. U međuvremenu na ulju propržiti sitno naseckan crni luk, dodati slaninu, takođe isečenu na kockice, so, biber, i alevu papriku. Sve dobro sjediniti mešajući na srednjoj vatri. Dodati krompir i blago promešati. Na kraju dodati testeninu, promešati, isključiti vatru, i posudu pokriti poklopcem.

Ukoliko je jelo isuviše „na suvo“, po želji dodati malo vode u kojoj se kuvala testenina. Ovo je originalni recept. Ukoliko želite, možete dodati začinski dodatak jelima, sitno naseckan peršun ili mirođiju, origano, ili sušeni estragon, bosiljak…

Uz Grenadir marš najbolje ide salata od svežeg kupusa.

Foto: www.gutekueche.de

Ajnpren supa

Ajnpren supa bila je uvek u pripravnosti, bar što se tiče nekadašnjih vojnika! Ali, zašto je ne praviti i danas?! Naziv dolazi od nemačkog Einbrennsuppe, a što dolazi od glagola einbrennen, u značenju spaliti, zapržiti; dakle – Zapržena supa. I ona je kod nas najčešća u Vojvodini, ali takođe je omiljena širom Evrope, sa mnogim varijantama. U zapadnoj Evropi najčešće se, osim sa krutonima, servira sa komadićima nekog tvrdog žutog sira.

Recept

Potrebno

  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 ravna kašika aleve paprike
  • 1.5 l vode ili bujona od povrća
  • 1 ravna kašičica soli
  • pola kašičice crnog bibera
  • 2 lista lovora
  • 2 jajeta

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti brašno, da bude kompaktno, i da poprimi braonkastu boju. Dodati alevu papriku, na kratko umešati, i uliti vodu ili bujon. Kad provri, dodati sve ostale sastojke, osim umućenih jaja, i kuvati oko pola sata. Umutiti oba jajeta i, praveći kružne pokrete, usuti ih u vrelu supu. Isključiti vatru, i od tog trenutka mešati supu, sve dok jaja, poput niti rezanaca, ne isplivaju na površinu. Tada je supa gotova. Ovo je originalni recept, ali ako želite možete dodati začinski dodatak jelima, pola kašičice kima, sušeni peršun ili sušenu mirođiju…

Ajnpren supa obično se servira sa kockicama proprženog hleba.

Foto: www.veggietobi.de

Naslovna slika: www.servus.com i www.genussregion-oberfranken.de

Najčitanije

Naučite da prihvatite poraz sledeći kineski princip

Ne pronaći sebe, ne znati svoju sudbinu, ne susresti svoju ljubav – ovi strahovi su na Internetu podrugljivo definisati kao…

Mala količina ove namirnice dnevno smiriće vam um

Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u funkcionisanju našeg mozga i izbor namirnica može da bude dobra osnova u brizi…

Ovaj začin podstiče gubljene kilograma u predelu stomaka!

Ima začina koji povoljno deluju na masnoće, tako što ih suzbijaju sa određenih delova tela. Mi ćemo vam danas predstaviti…

10 manje poznatih činjenica o jagodama

Maj i jun vreme su za sočne, zrele jagode. No, pored ukusa, ove bobice su dragocene i u nutritivnom pogledu,…

Ova nedelja će biti odlična za osobe ovih horoskopskih znakova

Ako ste rođeni u nekom od sledeća tri horoskopska znaka, pred vama je nedelja u kojoj možete očekivati da će…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Najnovije - Gastro

Tri jednostavna doručka za bolju probavu

Za sve vas koji nemate puno vremena ujutru da spremite zdrav doručak, nudimo tri jednostavna i brza recepta za obroke…

Indigo i Duke – posebni i drugačiji

Pozivamo vas da posetite hotel Indigo, restoran Duke i terasu koja krasi ovo jedinstveno mesto, sasvim posebno i drugačije. Već…

Kako podgrejati picu, tako da ne izgubi na ukusu?

Ako ste naručili i obrok i ostavilo vam je nekoliko parčadi pice, nemojte je žuriti do mikrotalasne kad poželite da…

Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”

Glumci Bili Kristal i Meg Rajan postali su Hari i Sali u čuvenoj ljubavnoj komediji. Film je poznat po mnogim…

Kanoli: Istorija najpoznatijeg sicilijanskog kolača

Kanoli. Gotovo je nemoguće odoleti ovom hrskavom kolaču u obliku cevi punjenjim svežom rikotom. Put na Siciliju bez kanola je…

Street Food Festival se vraća u grad!

Spremite se za gastroputovanje Sava promenadom jer uskoro počinje Street Food Festival! Od 27. do 29. maja na jednoj od…