Riblja čorba, recept pravi kafanski
Riblja čorba može da bude savršeno jelo, ali samo ako se pridržavate jednog pravila, a to je da se kuva od više vrsta rečne ribe.
Ovo je stari kafanski recept.
Sastojci:
700-800g rečne ribe (poželjno je koristiti više vrsta za bogatiji ukus)
1/2 štapa praziluka
1 glavica crnog luka
5-6 komada šargarepe
1 komad korena peršuna
1 komad korena paškanata
2-3 čena belog luka
1 kesica začina za riblju čorbu ili mešavina začina
So, vegeta, tucana ljuta paprika, slatka aleva paprika, beli luk u prahu, crni luk u prahu, malo brašna
10-ak zrna bibera
3 lista lovora
1 kašičica belog luka u granulama
Priprema:
Počnite tako što ćete skuvati ribu. Kuvajte je pažljivo da se ne bi raspala. Nakon kuvanja, sklonite je sa vatre i ostavite da se prohladi.
Očistite ribu od koščica, a sve komade ribe i tečnost ostavite sa strane.
U loncu zagrejte maslinovo ili suncokretovo ulje. Na tom ulju propržite sitno iseckan praziluk, crni luk i beli luk (posebno pazite na beli luk). Zatim dodajte sitno rendane šargarepe, peršun i paškanat. Blago propržite sve sastojke.
Sada dodajte očišćenu ribu u lonac sa povrćem. U tečnost koju ste sačuvali od kuvanja ribe, razmutite začin za riblju čorbu ili mešavinu začina koju ste sami pripremili. Zatim tu mešavinu sipajte u lonac sa povrćem i ribom.
https://citymagazine.danas.rs/lifestyle/zdravlje/ishrana/mediteranska-dijeta-je-proglasena-najboljom-na-svetu-ali-ovo-morate-da-znate-pre-nego-sto-predjete-na-ovu-ishranu/
Dodajte zrna bibera, listove lovora i beli luk u granulama. Ako mislite da je potrebno, dosolite čorbu prema vašem ukusu.
Pustite čorbu da ključa i krčka petnaestak minuta kako bi se svi ukusi sjedinili i čorba postala ukusna i bogata.