Ruska salata, pravi recept
Ruska salata, kod nas je neizostavni deo praznične trpeze i znamo je samo kao takvu. Ipak, ova salata je popularna u celor Istočnoj Evropi, a sada i u svetu, a poznata je pod različitim imenima kao “Ensalada Rusa” ili “Olivije salata” ili “Salata Olivie”.
Ovo je jednostavna salata iz 18. veka koju je izmislio Lucien Olivier i koja je širom Istočne Evrope široko prepravljana.
Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.
Ruska salata, recept
Sastojci:
Krompir;
Šargarepe;
Jaja;
Grašak;
Kiseli krastavci;
Luk;
Šunka (opciono).
Priprema:
Ruske salata je veoma jednostavna, međutim, zahteva nekoliko koraka i dodatno vreme, jer povrće i jaja treba skuvati i ohladiti pre sečenja.
Korak 1: Stavite jaja u lonac hladne vode. Pustite da provri i kuvajte 10 minuta. Izvadite jaja iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade pre ljuštenja.
Korak 2: Stavite neočišćene krompire i šargarepe u lonac vode. Dodajte kašičicu soli i pustite da provri. Kuvajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se potpuno ohladi pre ljuštenja.
Korak 3: Oljuštite i iseckajte kisele krastavce (ljuštenje je opcionalno; mislim da bolje ukusno u salati bez tvrde kože).
Korak 4: Iseckajte luk.
Korak 5: Ocedite i isperite konzervirani grašak.
Korak 6: Oljuštite i iseckajte jaja, krompire i šargarepe na kocke (ako koristite, na kocke iseckajte i šunku).
Korak 7: Stavite sve sastojke u veliku činiju i promešajte.
Korak 8: U maloj činiji pomešajte majonez sa senfom i biberom. Dodajte ga u sastojke salate i ponovo sve promešajte.
Važan savet prilikom pravljenja salate: Ne solite smesu od majoneza. Majonez, kao i senf, već sadrže dosta soli. Prelijte salatu dresingom, probajte, i tek onda dodajte so ako je potrebno. Zapamtite, uvek možete dodati so, ali je ne možete ukloniti!
Postoji više verzija ove salate.
Recimo, u Poljskoj niko ne dodaje meso, ali dodaju ostalo korenasto povrće kao što je paškanat ili korena celera, ili ponekad iseckanu jabuku.
Naše domaćice dodaju razne stvari, umesto šunke secakano belo meso ili pršutu.