Savršen koktel s belancima: Jednostavan za pripremu a tako ukusan
Ponekad su najjednostavnije stvari najbolje. Na primer, dobro napravljena pica margarita. Ili kriška svežeg hrskavog hleba s komadom dobrog sira i eventualno malo maslinovog ulja.
Slična je situacija i s koktelima, tj. barem smo pronašli jedan slučaj koji može predstavljati ovaj fenomen: sour je jedno od najjednostavnijih pića koje barmeni imaju na svom repertoaru. I jedno od najukusnijih.
Slična je situacija i s koktelima, tj. barem smo pronašli jedan slučaj koji može predstavljati ovaj fenomen: sour je jedno od najjednostavnijih pića koje barmeni imaju na svom repertoaru. I jedno od najukusnijih.
Sour koktel
Sour (“kiseli”) kokteli su pravi klasici koji se lako pripremaju, obično dobro ispadnu i mogu se modifikovati na puno načina. Ime, a i ukus su dobili prema citrusima koje obavezno sadrže pa tako osim žestokog pića, obično sadrže sok od limuna ili limete (ili klementine, grejpa…), šećerni sirup i belanca.
Poslednji pomenuti sastojak izvorno nije bio uključen, barem u verziji s viskijem, ali se sada etablirao kao relativno trajna i, iznad svega, popularna komponenta soura. Čini piće zgusnutijim i stvara penu koja se taloži na vrhu nakon točenja, čineći ispijanje senzualnijim iskustvom, piše Miss7.
Pena od jaja takođe se može koristiti za davanje posebne note koktelu, na primer s prstohvatom cimeta ili nekoliko kapi biter lemona, kao što je uobičajeno s Pisco sour koktelom.
Inače, Pisco sour, jedan je od najpoznatijih koktela u porodici sour koktela. Pisco je rakija od grožđa koja se uglavnom proizvodi u Čileu i Peruu i ima prilično suptilan ukus u poređenju s žestokim pićima poput ruma, viskija ili tekile. Ako preferirate suzdržanije ukuse, verovatno će vam se više svideti Pisco sour od varijante s viskijem.
Kako se pravi sour koktel?
Za pripremu soura prednost je šejket za koktele, mada i bilo koji drugi mikser može da posluži. Kao što je već spomenuto, glavni sastojci za sour su, osim kockica leda, sok od limuna ili limete, belanca i šećerni sirup.
Belanca je lako nabaviti. Šećerni sirup možete jednostavno napraviti sami od šećera i vode (pomešajte 500 g šećera i 500 ml vode i zatim kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi) ili ga možete pronaći u mnogim supermarketima. U principu, četvrti sastojak, alkohol, možete birati sami: pisco, viski, džin, tekila, votka – šta god najviše volite. Likeri su takođe odlična opcija: Amaretto, na primer, sjajno se slaže sa svežinom limunova soka.
Savršena mera sastojaka pitanje je ličnog ukusa i malo zavisi od alkohola koji se koristi. Ako volite slatko, stavite malo više šećera, ako više volite kiselo, ne štedite na soku od limuna, a ako pravite amaretto sour, verovatno treba staviti manje šećera nego pisco sour.
Korišćenje otprilike iste količine svih sastojaka u prvom pokušaju dobar je način da otkrijete svoje preference – jer koktel s ovim merama neće biti preterano kiseo. Za piće koje je svežije i nema previše jak ukus alkohola, možemo preporučiti sledeće mere:
- 40 ml džina, pisca, viskija ili drugog žestokog alkoholnog pića
- 40 ml soka od limuna ili limete
- 20 cl šećernog sirupa
- 20 cl belanaca
Pomešajte sve sastojke s kockicama leda i sour je spreman. Ako koristite šejker, nakon nekoliko sekundi osetićete da se unutar šejkera stvara pena i sadržaj će biti gušći. A za svakoga ko želi izbeći alkohol ili voli kiselo toliko da bi ga mogao piti svaki dan: s bezalkoholnim džinom ili bezalkoholnim Amarettom ili nečim sličnim, zapravo je čak i boljeg ukusa od alkoholnih verzija.