Savršen ručak za 37 u plusu: Hladna supa od najpopularnije letnje namirnice osvežava bolje i od klime
Hladna supa od tikvica pravo je osveženje tokom letnjih dana. Ne samo da koristi jednu od najpopularnijih sezonskih namirnica – tikvicu, već je i jednostavna za pripremu, lagana i neverovatno osvežavajuća.
Uz malo dodatnog truda, ova supa može postati još ukusnija ako je poslužite sa domaćim krutonima. Tako u jednom jelu rešavate dva problema – šta da skuvate od tikvica i kako da iskoristite stari hleb, piše Pun kufer.

Sastojci za hladnu supu od tikvica:
Za supu:
400 g tikvica, krupno naseckanih
3 kašike maslinovog ulja, plus još malo za serviranje
1 veliki krastavac, krupno naseckan
2 čena belog luka, krupno naseckana
1 luk šalot (ili crveni luk), krupno naseckan
20 g sveže mirođije, plus za dekoraciju
10 g sveže nane
sok od 1 limuna
150 g punomasnog grčkog jogurta
so i sveže mleveni crni biber
Za krutone:
1 kašika maslinovog ulja
100 g hleba od kiselog testa ili belog hleba od juče, iskidanog na komade od oko 2 cm
so
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Rasporedite naseckane tikvice u pleh, poprskajte ih jednom kašikom maslinovog ulja, posolite i pecite oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade.
Ohlađene tikvice, krastavac, beli luk, ljutiku, mirođiju, nanu, sok od limuna i preostalo maslinovo ulje stavite u blender i miksujte dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte grčki jogurt i nastavite s miksanjem dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte oko 200 ml hladne vode da biste dobili željenu gustinu. Posolite i pobiberite po ukusu.
Za pripremu krutona, zagrejte ulje u manjoj tiganju, dodajte komadiće hleba i pržite ih 3–4 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi. Posolite.
Čorbu servirajte u tanjirima ili činijama, pospite krutonima, dodajte malo sveže seckane mirođije i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Trenutno nema komentara! Budite prvi