Savršena pesto pasta: Brz i aromatičan obrok za svako godišnje doba
Ako se traži lagan, ali bogat obrok koji spaja mediteranske ukuse, pesto pasta je uvek pravi izbor. Priprema traje svega 20 minuta, a rezultat je tanjir pun osvežavajuće arome bosiljka, maslinovog ulja i parmezana.
Sastojci (za 2 osobe):
200 g paste po izboru (najčešće se koristi penne, fusilli ili špagete)1 veza svežeg bosiljka2 čena belog luka30 g pinjola (mogu se zameniti orasima ili bademima)50 g sveže rendanog parmezana60 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)So i biber po ukusuPo želji: sok od 1/2 limuna za dodatnu svežinu
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejati vodu sa prstohvatom soli i skuvati pastu al dente prema uputstvu sa pakovanja.Dok se pasta kuva, u blender ili secka dodati bosiljak, beli luk, pinjole, parmezan i maslinovo ulje. Miksirati dok se ne dobije glatka pasta. Po potrebi dodati još ulja da se lakše sjedini.Po ukusu dodati so, biber i limunov sok.Kada je pasta skuvana, procediti je i ostaviti malo vode od kuvanja (oko 2–3 kašike).Vruću pastu odmah pomešati sa pestom, a po potrebi dodati i malo sačuvane vode da se sos bolje rasporedi.Poslužiti toplo, uz dodatak rendanog parmezana i nekoliko listića svežeg bosiljka.
Savet:
Pesto se može pripremiti i unapred – u dobro zatvorenoj teglici u frižideru ostaje svež nekoliko dana. Može se koristiti i kao dodatak na brusketama, u sendvičima ili kao sos za pečena jela.
Trenutno nema komentara! Budite prvi