Savršena vikend poslastica: Ovi sočni brauniji kriju jedan poseban sastojak zbog čega ćete ih posebno voleti
Iako povrće obično nije sastavni deo poslastica, postoji nekoliko sjajnih recepata za kolače sa tikvicama, pasuljem, šargarepom… Ipak, ovoga puta skrećemo vam pažnju na jedno drugo povrće, koje ne samo da je jako zdravo, već je i vrlo prijatnog slatkastog ukusa, što ga čini idealnim za razne slatke zalogaje.
U pitanju je batat, odnosno slatki kropmpir, koji ukusom i izgledom najviše podseća na kombinaciju običnog krompira i šargarepe. Ono što je najbolje u vezi sa njim jeste to što niko neće pretpostaviti da se bilo koje povrće nalazi u vašem kolaču, a sa druge strane on će u velikoj meri doprineti zdravom sastavu ove poslastice (batat je pun kalijuma i beta-karotena) i njenoj kremastoj i sočnoj teksturi.
Znamo da smo vam zagolicali maštu, zato odmah prelazimo na recept:
Brauni od slatkog krompira
Potrebno je:
- pire krompir od batata (koristite 1 veći ili 2 manja)
- 4 kašike bademovog putera
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike šećera
- 1 kašika višenamenskog brašna
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
- seckana crna čokolada
Priprema:
Krompir oljuštite, skuvajte dok ne omekša i napravite pire. Zatim zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U prvoj činiji pomešajte pire krompir, bademov puter, ulje i vanilu.
U drugoj posudi pomešajte kašikom kakao, šećer, brašno, sodu bikarbonu i so. Polako dodajte sastojke u vlažne sastojke i mešajte na maloj brzini miksera. Na kraju kašikom umešajte komadiće čokolade (umereno, ne preterujte sa količinom).
Masu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje ili premazali puterom. Ako želite, možete posuti komadiće čokolade po vrhu. Pecite oko 25 minuta i proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
Ostavite da se ohladi pola sata, isecite na kocke i poslužite. Uživajte!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Photo by Aneta Voborilova on Unsplash