Sembusek – recept za slasne punjene paketiće koji će nestati sa tanjira za tili čas
Sembusek je vrsta prženog peciva koje je punjeno mesom, povrćem ili sirom. Ovo ukusno hrskavo jelo, koje se uglavnom služi kao predjelo ili jede za užinu, popularno je u mnogim kulturama, a posebno u arapskoj, persijskoj i indijskoj kuhinji.
Sembusek se najčešće pravi u obliku trouglova ili polumeseca, zbog čega izgleda vrlo lepo, a ukus se može dodatno obogatiti raznim začinima po želji. Priprema je prilično jednostavna, što je razlog više da što pre isprobate ovo zanimljivo, pikantno i slasno jelo. Detaljan recept sledi u nastavku:
Sembusek
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 1/2 šolje maslinovog ulja ili rastopljenog putera
- 1/2 šolje vode
- 1 kašičica soli
- Prstohvat praška za pecivo (po želji)
Za fil:
- 300 g mlevenog mesa (jagnjetina ili junetina)
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica kvasca (opciono)
- Začini po želji (kumin, cimet, peršun)
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte maslinovo ulje i promešajte.
- Postepeno dodajte vodu, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Oblikujte testo u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odmara 30 minuta.
- Na srednje jakoj vatri, u tiganju zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
- Dodajte mleveno meso, so, biber i začine. Pržite dok meso ne porumeni i lepo se isprži, pa ostavite da se ohladi.
- Podelite testo na manje loptice (oko veličine oraha).
- Na pobrašnjenoj površini, svaku lopticu razvaljajte u krug.
- Na sredinu stavite kašiku fila. Preklopite testo i pritisnite ivice da se dobro zatvore. A ako želite, testo možete oblikovati i u trouglove.
- U dubokom tiganju zagrejte ulje. Pržite sembusek sa obe strane dok ne postanu zlatnosmeđi.
- Izvadite ih i stavite na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.
- Poslužite tople, uz jogurt ili tahini i uživajte u ovom ukusnom hrskavom pecivu!
No Comment! Be the first one.