Slatka zimnica: Sirup od kupina i slatko od smokava koje ćete obožavati
Iako je još rano da mislimo na zimu, osim ako vam na pamet ne pada grejanje, spremili smo vam dva recepta za slatku zimnicu.
Svi koji imaju smokve u dvorištu znaju koliko brzo poropadaju, a da ih zamrzavate, nema poente, pa je slatko od smokava savršen način da ih sačuvate za zimu.
Takođe, ako volite bobičasto voće, ovaj sirup od kupina biće u hladnim danima savršen za vas.
Slatko od smokava
POTREBNO JE:
2 kg svežih smokvi,
2 kg šećera,
1,8 l vode,
1 limun.
PRIPREMA: U veliku šerpu stavite šećer i vodu, pa dodajte kolutove limuna. Kuvajte dok ne počne da dobija gustinu sirupa. Dok se sirup kuva operete smokve i odstranite peteljke. Svaku smokvu probodite sa dve strane viljuškom da ne bi pukla u toku kuvanja i da bi lepo upila sirup.
Kada je sirup gotov dodajte sve smokve u šerpu. Kuvajte oko sat vremena, odnosno dok ne omekšaju. Sklonite sa vatre, prebacite vlažnu krpu i ostavite da se hladi do sutradan, pa onda stavite u tegle koje ste sterilizovali tako što ste bez poklopca stavili u rernu na 100 stepeni i ohladili. Odložite na suvo i tamno mesto.
Sok od kupina
POTREBNO JE:
2 kg kupina,
400 g šećera + šećer u zavisnosti od količine soka.
PRIPREMA: Operite i očistite kupine, zgnječite ih i stavite u veliku teglu. Dodajte šećer. Ostavite ih poklopljene na hladnijem mestu 2-3 dana. Nakon toga ih procedite kroz gazu i na svaku litru soka dodajte 800 grama šećera, dobro promešajte i stavite u veću posudu sa vrućom vodom da se sirup pasterizuje. Vrući sirup izlijte u sterilizovane flaše.
Naslovna fotografija: Shutterstock
No Comment! Be the first one.